درمان زگیل تناسلی با واکسن گارداسیل، کرایوتراپی، دارو و …

زگیل‌های تناسلی ممکن است در اطراف مقعد نیز ایجاد شوند و نام علمی آنها Condyloma acuminata است. زگیل تناسلی شایعترین عفونت مقاربتی است که توسط ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV ایجاد می‌شوند. HPV نام یک ویروس واحد نیست بلکه نام گروهی از ویروس‌ها است که شامل حدود پنجاه تا دویست ویروس مختلف می‌شود. تمامی این ویروس‌ها موجب بروز زائده‌ی بافتی یا اصطلاحاً پاپیلوما می‌شوند و به همین خاطر به آنها پاپیلومای انسانی گفته می‌شود. ویروس‌های HPV نوع 6 و 11 مسئول نود درصد از موارد ابتلا به زگیل‌های عمومی و بی‌خطر هستند. تقریباً 12 مورد از هر 150 مورد ابتلا به زگیل، از نوع خطرناک هستند و ممکن است تبدیل به سرطان شوند. زگیل‌ها ممکن است در ناحیه تناسلی نیز بروز کنند. در این صورت، فرد متوجه برآمدگی‌های گوشتی یا صورتی رنگ در ناحیه تناسلی یا اطراف مقعد می‌شود.

در صورت مشاهده علائم زگیل تناسلی، بلافاصله با پزشک متخصص مشورت کنید. پزشک شما باید قبل از اقدام برای درمان زگیل تناسلی، در ابتدا سایر علل احتمالی بروز این زائده‌های پوستی را بررسی کند و علائم شما را ارزیابی کند تا مطمئن شود این زائده‌ها خطرناک نیستند. شما با کمک و مشورت پزشک متخصص می‌توانید بهترین روش مناسب برای درمان زگیل را انتخاب کنید. در صورت وجود ضایعه در ناحیه تناسلی یا اطراف مقعد نیز مراجعه به پزشک برای ارزیابی آن ضروری است.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان زگیل تناسلی و یا برای رزرو نوبت در کلینیک پوست و مو رازی، با شماره تلفن‌های ۰۲۱۴۵۳۷۹ تماس حاصل فرمایید.

علائم زگیل‌های تناسلی چیست؟


فردی که مبتلا به زگیل تناسلی می‌شود، اغلب متوجه یک بافت جدید در ناحیه واژن یا آلت تناسلی می‌شود. این بافت به شکل یک برآمدگی یا توده کوچک ظاهر می‌شود. گاهی اوقات هنگامی که فرد بدن خود را وارسی میکند، متوجه وجود یک برآمدگی یا بافت متفاوت پوستی می‌شود اما در برخی موارد ممکن است فرد هیچ یا توده یا برآمدگی حس نکند اما در قسمت خاصی از ناحیه تناسلی، سوزش و خارشی داشته باشد که با درمان‌های معمولی برطرف نمی‌شود.

زگیل‌های تناسلی ممکن است برآمده یا مسطح باشند و همچنین در مواردی بافت آن زبر و خشن است. این زگیل‌ها گاهی موجب خارش، خونریزی، سوزش، حساسیت و در خانم‌ها موجب ترشحات واژن و درد می‌شوند. البته این عوارض تنها در برخی از بیماران بروز می‌کنند و برخی دیگر هیچ علائمی ندارند.

چه عواملی خطر بروز زگیل تناسلی را افزایش می‌دهند؟


برخی عوامل به عنوان فاکتورهای ریسکی برای ابتلا به زگیل تناسلی شناخته شده‌اند چرا که احتمال ابتلا به زگیل را افزایش می‌دهند. داشتن عادات ناسالم مانند کشیدن سیگار یا نوشیدن الکل ممکن است شدت علائم را افزایش دهد. افرادی که زیر سی سال سن دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند. همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند (مانند افراد مبتلا به HIV) بسیار بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به زگیل‌های تناسلی هستند.

 

 

تشخیص زگیل‌های تناسلی چگونه است؟


پزشک متخصص می‌تواند با انجام معاینه فیزیکی و مشاهده توده‌های پوستی شما و ارزیابی آنها، تائید کند که این زوائد پوستی زگیل هستند یا خیر. اگر تشخیص زگیل، قطعی شود، پزشک می‌تواند راهکار‌هایی به شما معرفی کند که تعداد زگیل‌های موجود را از بین ببرید. البته هیچ راه درمان قطعی و همیشگی برای زگیل وجود ندارد و احتمال آن هست که زگیل‌ها دوباره شکل بگیرند.

اگر پزشک در تشخیص زگیل اطمینان نداشته باشد، احتمالاً از بافت آن نمونه‌برداری می‌کند و آن را برای بررسی به آزمایشگاه می‌فرستد. ممکن است پزشک ابتلا به HPV را تشخیص دهد اما بنا به دلایلی انجام تست HIV را نیز تجویز کند. در صورتی که شما به یک بیماری مقاربتی مبتلا شده‌اید، احتمال ابتلا به سایر بیماری‌های مقاربتی نیز وجود دارد.

افراد مبتلا به ویروس HIV بسیار مستعد ابتلا به زگیل تناسلی هستند اما این موضوع بدین معنا نیست که هر کس که زگیل تناسلی دارد، به HIV مبتلا است. اغلب افرادی که زگیل تناسلی دارند، به HIV مبتلا نیستند. در مورد زنان، ممکن است پزشک قبل از اقدام برای درمان، انجام تست بارداری را تجویز کند چراکه برخی از درمان‌ها نباید برای زنان باردار انجام شوند.

 طور کلی، اگر ضایعه پوستی یا زگیل‌های شما کمتر از یک سانتی‌متر باشد، می‌توانید آن را با دارو و درمان‌های محافظه‌کارانه از بین ببرید؛ اما اگر قطر زگیل بیشتر از یک سانتی‌متر باشد، باید توسط جراح یا متخصص زنان برداشته شود.

روش‌های درمان زگیل تناسلی چیست؟


روش‌های درمانی مختلفی برای از بین بردن زگیل‌های تناسلی وجود دارند، از جمله واکسن زگیل یا واکسن گارداسیل، تریکلرو استیک اسید یا TCA، پماد ایمی کیمود و کرایوتراپی. در ادامه به هر یک از این روش‌ها نگاهی می‌اندازیم:

درمان زگیل تناسلی

واکسن زگیل یا واکسن گارداسیل

واکسن زگیل یا واکسن گارداسیل از بروز زگیل‌های ناشی از ویروس HPV نوع 6 و 11 جلوگیری می‌کنند. این دو ویروس عامل نود درصد از کل زگیل‌های تناسلی است. این واکسن همچنین از ابتلا به ویروس HPV نوع 16 و 18 که باعث سرطان دهانه رحم می‌شود نیز جلوگیری می‌کنند. افرادی که واکسن زگیل یا گارداسیل را دریافت می‌کنند، در برابر ابتلا به زگیل‌های دهانه رحم و سرطان دهانه رحم تا حد زیادی مقاوم می‌شوند. این واکسن سابقاً فقط برای زنان توصیه می‌شد و اخیراً برای مردان نیز توصیه می‌شود. این واکسن در سه نوبت تزریق می‌شود و در سنین بین 9 تا 26 سال باید تزریق شود.

واکسن زگیل تناسلی

 

واکسن گارداسیل از عفونت ویروسی HPV نوع  11 و 16 و 18 جلوگیری می‌کند. نوع 6 و 11 عامل ابتلا به زگیل تناسلی و نوع 16 و 18 نیز عامل ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند.

حتی اگر برای درمان زگیل هیچ اقدامی نکنید نیز، زگیل‌ها پس از گذشت حدود یک تا دو سال به خودی خود از بین می‌روند و بنابراین شما مجبور نیستید که برای درمان آن اقدام کنید. اما اگر زگیل باعث بروز علائم شده یا ظاهر آن برایتان ناخوشایند است می‌توانید برای درمان آن اقدام کنید.

موارد زیر از جمله عوارض جانبی احتمالی تزریق واکسن گارداسیل هستند:

  • درد در محل تزریق
  • بالا رفتن دمای بدن
  • سردرد
  • افت سطح انرژی بدن
  • بی‌خوابی یا مشکل در به خواب رفتن

پودوفیلین

پودوفیلین اولین گزینه درمانی برای زگیل تناسلی است. این دارو برای زنان باردار مناسب نیست و نباید در داخل واژن یا داخل راست روده (داخل مقعد) مالیده شود چرا که جذب خون می‌شود و برای بدن خوب نیست. این محلول یا ژل را باید روی زگیل‌ها بزنید و اجازه بدهید بماند تا خشک شود و بعد از گذشت شش ساعت پوست خود را شست‌و‌شو دهید. این کار را دو بار در روز انجام دهید. توجه کنید که کل مصرف شما در روز نباید بیشتر از نیم‌میلی لیتر باشد. این کار را سه روز پشت سر هم انجام دهید و سپس یک دوره چهار روزه استراحت دهید و مجدداً سه روز پشت سر هم درمان را ادامه دهید. این چرخه را می‌توانید تا چهار بار تکرار کنید.

تری‌کلرواستیک‌اسید یا TCA

گزینه درمانی دیگر تری‌کلرواستیک‌اسید یا TCA است. این دارو برای زنان باردار ایمن است و همچنین اگر زگیل‌ها داخل واژن یا مقعد باشند نیز می‌توان از آن استفاده کرد. این دارو جذب جریان خون فرد نمی شود. این دارو را پزشک در مطب یا بیمارستان روی زگیل‌ها می‌زند. بهتر است در اطراف زگیل نوعی پماد مانند وازلین مالیده شود تا مانع از تماس تری‌کلرواستیک‌اسید با سطح سالم پوست شود چرا که ایجاد سوزش می‌کند. این کار را می‌توان هفته‌ای یکبار تکرار کرد. معمولاً از بین رفتن کامل زگیل بین 4 تا 6 هفته زمان می‌برد. شما می‌توانید درمان را تا جایی ادامه دهید که زگیل کاملاً از بین برود.

پماد ایمی‌کیمود

گزینه درمانی دیگر برای زگیل تناسلی پماد ایمی‌کیمود است. این دارو نیز برای زنان باردار مناسب نیست. کرم ایمی‌کیمود 5 درصد برای درمان زگیل تناسلی باید به صورت روزی یکبار و کلا سه روز در هفته استفاده شود. دوره درمان می‌تواند تا 16 هفته ادامه داشته باشد. لایه نازکی از پماد را روی زگیل بمالید و بگذارید شش تا ده ساعت بماند و سپس با آب و صابون پوست خود را شست‌و‌شو دهید.

کرایوتراپی

کرایوتراپی نیز یکی دیگر از گزینه‌های درمانی مؤثر برای زگیل تناسلی است. البته پزشک ابتدا باید وضعیت شما را بررسی کند تا مطمئن شود این روش درمانی برای شما مناسب است و امکان دارد این روش را به شما توصیه نکند، زیرا در این روش از اکسید نیتروژن یا اسپری نیتروژن مایع استفاده می‌شود.

روش کرایوتراپی برای زنان باردار نیز ایمن است. جلسات درمانی کرایوتراپی هر یک تا دوهفته یکبار تکرار می‌شوند. کرایوتراپی در محلی که اعمال می‌شود، ایجاد درد زیاد می‌کند و در مواردی می‌تواند باعث زخم و تاول شود و همچنین ممکن است پس از درمان رنگدانه‌های پوستی در ناحیه درمان شده، بیشتر شوند (پوست تیره شود) یا برعکس پوست این ناحیه روشن‌تر از پوست اطراف شود.

چگونه از بروز زگیل تناسلی پیشگیری کنیم؟


بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی این است که در هنگام برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید که کاندوم تنها بخشی از ناحیه تناسلی را پوشش می‌دهد و مانع انتقال ویروس به این ناحیه می‌شود اما مانع از انتقال ویروس در ناحیه ای که پوشش ندارد، نمی شود.

پیشگیری از زگیل تناسلی

آیا زگیل‌های درمان شده دوباره بازمی‌گردند؟


زگیل‌های ناحیه تناسلی حتی اگر درمان نشوند نیز ظرف یک الی دو سال برطرف می‌شوند؛ اما توجه کنید که زگیل‌هایی که تحت درمان قرار نگرفته‌اند بسیار بیشتر از زگیل‌هایی که درمان شده‌اند، گسترش پیدا می‌کنند یا پس از مدتی مجدداً بازمی‌گردند. صرف‌نظر از اینکه شما زگیل را درمان کرده باشید یا نه، ویروس HPV همچنان در بدن شما باقی می‌ماند و به همین دلیل همیشه احتمال بازگشت زگیل‌ها وجود دارد. بدن برخی از افراد می‌تواند ویروس را از بین ببرد که این موضوع می‌تواند بین 4 ماه تا چند سال طول بکشد و البته قطعی نیست.

شما می‌توانید از طریق تقویت سیستم ایمنی بدنتان، احتمال بازگشت زگیل‌های تناسلی را کاهش دهید. مدیریت کردن استرس و فشارهای روانی و حفظ رژیم غذایی سالم می‌تواند در این زمینه معجزه کند. در نظر داشته باشید که برخی مواد غذایی خاص مانند الکل، کافئین، پنیر، آجیل و ماست می‌تواند موجب تحریک ویروس HPV شود. کم کردن این مواد در رژیم غذایی نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد.

آخرین مقالات

Call Now Buttonمشاوره رایگان شبانه روزی