اگر موهای شما در حال ریزش بوده و فکر میکنید که تنها راه حل مشکل شما انجام عمل کاشت مو است شما تنها نیستید. افراد مختلفی در سرتاسر دنیا وجود دارند که برای بهبود ظاهر خود و افزایش اعتماد به نفس عمل کاشت مو را در نظر میگیرند. با این وجود کاشت یا پیوند مو یک عمل جراحی بوده و خطر بروز عوارض جانبی در آن وجود خواهد داشت. پس قبل از این که برای انجام این عمل تصمیم گیری کنید بهتر است با مشاوره با پزشک خود در مورد عوارض جانبی این روش اطلاعات کسب کنید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید به صورت آگاهانه تصمیم گرفته و با اعتماد به نفس کامل برای انجام این عمل قدم بردارید.
عوارض جانبی شایع در عمل کاشت مو
عمل کاشت مو از حدود 30 سال پیش با تکنیک برداشت بیضوی رواج پیدا کرد. در دههی اخیر ترجیح بیماران به تکنیک برداشت واحد فولیکولی تغییر یافته است. تکنیک برداشت بیضوی باعث ایجاد اسکارهای خطی بر روی پوست سر شده در حالی که تکنیک برداشت فولیکولی اسکارهای ریزی ایجاد میکند که به راحتی قابل پوشانده شدن هستند. با این وجود هر تکنیک جراحی عوارض جانبی محدودی را به همراه خواهد داشت. در این جا به عوارض جانبی تکنیکهای مختلف کاشت مو خواهیم پرداخت.
ریزش مو
زمانی که عمل کاشت مو انجام میدهید ممکن است فکر کنید که موهای شما فقط رشد کرده و پرپشت تر میشوند. با این حال اکثر افراد در ابتدا دچار ریزش مو خواهند شد. این یک روند طبیعی پس از انجام کاشت مو خواهد بود. پس از افتادن ساقهی مو، ریشهی آن در جای خود باقی مانده و مجدداً رشد خواهد کرد. تا 2 الی 3 هفته پس از انجام کاشت مو، ریزش ادامه داشته و 3 تا 4 ماه بعد میتوان رشد موها را مشاهده کرد. در برخی از موارد ممکن است موهای موجود بر روی سر نیز در اثر استرس وارد شده توسط جراحی دچار ریزش شوند. این مشکل نادر بوده ولی موهای ریخته شده پس از چند ماه مجدداً رشد خواهند کرد.
خونریزی
در صورت استفاده از هر تکنیکی برای پیوند مو، بریدگیهایی بر روی پوست شما ایجاد شده و مقداری خون از دست خواهد رفت. در حالی که انجام این عمل توسط پزشک ماهر میتواند میزان خونریزی را به حداقل ممکن برساند، پس از انجام جراحی نیز احتمال خونریزی وجود دارد که میتوان با فشار دادن یک گاز بر روی آن خونریزی را متوقف کرد. به همین دلیل لازم است که بیمار مصرف هرگونه داروی ضد انعقاد یا بیماریهای انعقادی را با پزشک خود در میان بگذارد.
عفونت
اگر پزشک ماهری را انتخاب کردهاید نیازی به نگرانی از جهت ایجاد عفونت نخواهید داشت. ولی حتی در بهترین شرایط و انجام جراحی در پیشرفتهترین مراکز نیز احتمال بروز عفونت وجود داشته که میتوان آن را با یک دورهی کوتاه آنتی بیوتیک درمان کرد.
درد
عمل پیوند یا کاشت مو با هر تکنیکی یک عمل جراحی بوده و باید انتظار درد را داشته باشید به خصوص در صورت انجام تکنیک پیوند واحدی فولیکولی (FUT). در اکثر موارد پزشک از داروهای آرام بخش و بی حسی استفاده کرده ولی در موارد نادر ممکن است درد و ناراحتی پس از پایان جراحی نیز وجود داشته باشند. پزشک به منظور رفع این مشکل در دوران بهبودی داروی مسکن برای شما تجویز میکند. در برخی از موارد ممکن است بیمار در سر خود احساس کشیدگی کند. در این موارد مصرف استامینوفن کافی خواهد بود.
خارش
احتمالاً شایعترین عارضهی جانبی عمل کاشت مو خارش بوده و بسیاری از افرادی که این عمل را انجام میدهند دچار این مشکل خواهند شد. خارش در اثر ایجاد پوستههای روی موهای پیوندی بروز پیدا میکند. بهترین راه برای رفع این مشکل اسپری کردن محلول مخصوصی است که به شما داده میشود. همچنین شستن سر با استفاده از شامپوی ملایم یا شامپوی تجویز شده در طی هفتهی اول بهبودی میتواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد. خارش نیز همانند دیگر عوارض جانبی در طی چند روز از بین خواهد رفت. بعضاً این مشکل در اثر استفاده از ماینوکسیدیل ایجاد میشود که لازم است تا مصرف این دارو قطع شود.
تورم
این عارضهی جانبی نیز بسیار شایع بوده و در اکثر افرادی که عمل پیوند مو را انجام میدهند دیده میشود. با این حال ممکن است محل بروز تورم در هر فرد متفاوت باشد. بدین صورت که برخی از افراد دچار تورم در ناحیهی پیشانی شده ولی برخی دیگر در اطراف چشمهای خود دچار تورم میشوند. در موارد خاص ممکن است دور چشم بیمار کبود شود. معمولاً این تورم در عرض چند روز از بین رفته ولی در غیر این صورت بهتر است تا به پزشک خود مراجعه کنید.
بی حسی
بی حسی معمولاً در اثر بریده شدن اعصاب در روش FUT ایجاد میشود. البته در کلینیک ما جراح تنها در لایهی سطحی پوست باقی مانده و بدین صورت از ایجاد بی حسی جلوگیری میشود.
ایجاد بافت اسکار
اگر از تکنیک FUE استفاده کردهاید اسکارهای ریزی بر روی پوست سر شما ایجاد شده و در طی چند هفته از بین میروند. به علاوه زمانی که موهای جدید رشد کردند میتوان این اسکارهای نقطهای را مخفی کرد. با این حال در صورت انجام تکنیک FUT ممکن است یک اسکار خطی بر روی پوست سر شما باقی بماند که با رشد مناسب موها و انتخاب لباس مناسب از این نظر نیز جای نگرانی نخواهید داشت.
کیست
این مشکل زمانی رخ میدهد که فولیکولهای پیوندی در زیر پوست گیر بیفتند. در حالی که در اکثر موارد کیستها به شکل خوشههایی از کورک پدیدار میشوند تنها در موارد نادر انواع شدیدتر کیست دیده خواهند شد. معمولاً این کیستها در طی چند هفته از بین میروند ولی در غیر این صورت ممکن است لازم باشد تا مجدداً به پزشک مراجعه کنید.
سکسکه
ممکن است عجیب به نظر برسد ولی سکسکه یکی دیگر از عوارض جانبی در افرادی است که عمل کاشت مو انجام میدهند. این عارضه بسیار نادر بوده و معمولاً تنها چند روز باقی میماند.
رشد نامناسب موها
در صورتی که جراح موها را به درستی در ناحیهی گیرنده پیوند نزند نتایج نامناسبی ایجاد خواهند شد. درنتیجه ضروری است که تنها از فولیکولهای سالم مو برای پیوند استفاده شود. در غیر این صورت ممکن است پیوند موفقیت آمیز نبوده و فولیکول پس از انجام عمل کنده شود. عوامل دیگری نیز در رشد موها دخیل هستند. ازجمله این عوامل میتوان به دیابت، سیگار کشیدن بیش از حد و آسیب ناشی از نور خورشید اشاره کرد.
نقش کلینیک در پیشگیری از عوارض کاشت مو
گرفتن نتیجهی خوب یا بد از عمل پیوند مو تا حد زیادی به کلینیک انتخابی شما بستگی خواهد داشت. در زیر به نکاتی اشاره خواهیم کرد که برای انجام بی خطر کاشت مو و ماندگاری نتایج آن ضروری هستند.
مطمئن شوید که کلینیک انتخابی شما نکات بهداشتی را به طور کامل رعایت کرده و تجهیزات مورد استفاده در آن به روز هستند.
مطمئن شوید که کلینیک انتخابی شما از قوانین ISHRS پیروی میکند. یکی از این قوانین الزام برداشت و کاشت مو توسط خود پزشک و ممنوعیت انجام این کار توسط تکنسین است.
مطمئن شوید که کلینیک انتخابی شما پروتکلهای استاندارد را رعایت میکند.
مطمئن شوید که پزشک جراح شما تجربهی کافی برای انجام این عمل جراحی را دارد.
مطمئن شوید که کلینیک انتخابی شما پیشنهاد انجام 3500 تا 4500 پیوند در روش FUE را نمیدهد چراکه این کار از نظر پزشکی توصیه نشده و میتواند مشکلاتی از قبیل تلوژن افلوویوم ایجاد کند.
در صورتی که کلینیک انتخابی شما روش FUE را به عنوان بهترین تکنیک ارائه میکند یعنی تجربه و امکانات لازم برای انجام FUT در اختیار نبوده و یا انجام پیوند به صورت غیر اخلاقی توسط تکنسینها انجام میشود.
پس بهتر است انجام این جراحی را به صورت عاقلانه برنامه ریزی کنید تا از بروز عوارض جانبی پیشگیری شود. توصیه میشود که در صورت بروز هرگونه علامت غیرعادی با پزشک خود مشورت کنید.
سؤالات متداول
در این قسمت به برخی از مراقبتها و دانستیهای لازم دربارهی کاشت مو پاسخ داده شده است:
بهبودی پس از انجام کاشت مو چقدر زمان خواهد برد؟
عمل کاشت مو نرخ موفقیت بالایی داشته و نیازی به بستری در بیمارستان نخواهید داشت. بهبودی پس از انجام کاشت به روش FUE در حدود 1 هفته و به روش FUT در حدود 2 هفته زمان نیاز خواهد داشت. در طی این مدت توصیه میشود که انجام هرگونه فعالیت فیزیکی را کنار گذاشته و یک سبک زندگی بی تحرک را پیش بگیرید.
چه زمانی پس از انجام پیوند میتوانم به طور عادی موهای خود را بشویم؟
معمولاً توصیه میشود که پس از انجام جراحی تا مدتی به پوست سر خود استراحت دهید. پس لازم است تا به مدت 48 ساعت از شستشوی سر خود پرهیز کنید.
در روز سوم تا پنجم پس از عمل میتوانید سر خود را به آرامی شستشو دهید. مراقب باشید که جریان مستقیم آب بر روی سر شما برخورد نکرده و دمای آب کم یا زیاد نباشد. پس از ریختن پوستههای روی سر و کاهش حساسیت پوست میتوانید به طور عادی شستن سر خود را ادامه دهید.
خوابیدن پس از انجام کاشت مو چگونه خواهد بود؟
نحوهی خوابیدن شما پس از انجام عمل پیوند مو میتواند تا حد زیادی بر میزان راحتی و نتیجهی عمل تاثیرگذار باشد.
در طی چند شب اول پس از عمل باید به هنگام خواب سر خود را کمی بالا نگه دارید. این کار به کاهش تورم کمک کرده و روند بهبودی پس از جراحی شما را آسانتر میکند.
مراقب باشید که هیچ جسمی بر روی پوست سر شما کشیده نشود تا از کنده شدن و افتادن فولیکولهای پیوندی جلوگیری شود. در صورتی که از روش برداشت خطی استفاده کردهاید و جای زخم آن در پشت سر شما قرار دارد بهتر است در چند شب اول پس از جراحی به پهلو بخوابید تا فشاری بر روی زخم وارد نشود. به منظور مراقبت از موهای پیوندی لازم است تا از خوابیدن بر روی شکم خودداری کنید.
آیا میتوان پس از انجام کاشت مو از کلاه استفاده کرد؟
پس از انجام این عمل ممکن است به دلایل مختلفی بخواهید سر خود را بپوشانید و مشکل ساز بودن کلاه برای شما سؤال خواهد شد. اساساً جای گرفتن فولیکولهای پیوندی در پوست سر حدود 3 روز زمان خواهد برد. توصیه میشود که قبل از وارد کردن فشار بر روی فولیکولها صبر کنید تا آنها به طور کامل در پوست سر جای بگیرند. ممکن است جراح به شما توصیه کند که تا 7 الی 10 روز از کلاه استفاده نکنید.
پس از انجام کاشت مو تا چه مدتی باید از نور خورشید دوری کرد؟
پس از انجام پیوند مو، پوست سر شما نسبت به آفتاب سوختگی بسیار آسیب پذیر خواهد بود. به همین دلیل توصیه میشود که تا مدت 2 هفته از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید. در صورتی که در طی این مدت لازم است تا از منزل خارج شوید مدت زمان خروج خود از منزل را کوتاه نگه داشته و در این مدت از کلاه یا دستمال سر استفاده کنید. تا زمان برطرف شدن کامل ناراحتی، تورم و حساسیت پوست باید به پوشاندن سر خود ادامه دهید تا از آسیبهای ناشی از نور خورشید جلوگیری شود.
به یاد داشته باشید که تنها پس از بهبودی کامل جای زخمها میتوانید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. میتوانید استفاده از کرم ضد آفتاب را تا زمان رشد کامل موها و پوشیده شدن پوست سر ادامه دهید.
آیا عرق کردن بعد از انجام کاشت مو مضر است؟
با وجود اینکه عرق کردن نمیتواند باعث آسیب به فولیکولهای پیوندی و اختلال در روند جای گرفتن آنها شود، میتواند محیطی مناسب برای رشد عفونت را فراهم کند. به همین دلیل لازم است تا از انجام فعالیتهایی که منجر به تعریق زیاد میشوند خودداری کنید. سعی کنید از ورزش سنگین، استفاده از سونا بخار و فعالیتهایی از این قبیل دوری کنید.
آیا پس از انجام کاشت مو میتوانم از اسپری مو استفاده کنم؟
از آن جایی که پوست سر شما پس از انجام پیوند مو حساس است باید در مورد استفاده از محصولاتی که میتوانند منجر به آسیب شوند مراقب باشید. اسپری مو معمولاً حاوی مواد شیمیایی مضر بوده که میتواند باعث آسیب به پوست شده و از طریق روزنههای پوست به آن وارد شود. لازم است تا به مدت 1 الی 2 هفته پس از جراحی خود از مصرف اسپری مو خودداری کرده و قبل از شروع استفاده از این محصولات با جراح خود مشورت کنید.