جراحی پلاستیک، از زمان ابداعش در دوران باستان تاکنون، دچار تغییرات شگرفی شده است. در طول قرنها، از نوع جراحیها گرفته تا تکنیکهای مورد استفاده در آنها، همگی تغییرات بسیار زیادی کردهاند. امروزه، برای هر قسمت از بدن یک جراحی زیبایی وجود دارد. در این بین، جراحی پلک یکی از جراحیهای پرطرفدار بوده و نحوه مراقبت بعد از این عمل هم بسیار مهم است.
شما میتوانید ظاهر هر قسمت از بدنتان را با نوع به خصوصی از جراحی تغییر بدهید. البته، اگر قصد انجام چنین جراحیهایی را دارید، داشتن اطلاعات در مورد جراحیهای پلاستیک موجود برای هر قسمت از بدن برایتان ضروری خواهد بود. برای همین، در این مقاله در مورد بلفاروپلاستی صحبت خواهیم کرد که اکثر مردم آن را به نام جراحی پلک میشناسد.
مهمترین قسمت جراحی پلک نه زمان آماده شدن برای آن است و نه زمانی که تحت این عمل قرار دارید، بلکه دورهای است که از بعد از جراحی شروع میشود. برای اینکه این دوره را بهتر سپری کنید، میتوانید از جراحتان بخواهید تا با توجه به شرایطی که دارید برایتان یک برنامه مراقبتهای بعد از عمل آماده کند.
جراحی پلک (بلفاروپلاستی) چیست؟
بلفاروپلاستی، که معمولاً به آن جراحی پلک گفته میشود، شامل یک سری اعمالی است که با استفاده از آنها پوست افتادهی پلکهای بالا و پایین لیفت و سفت میشود.
با این جراحی میتوان پف و افتادگی پوست اضافی (پف) پلکها را اصلاح کرده و میدان دید را هم بهبود بخشید. در اینجا، توجه به اولین نشانههای افتادگی پوست اضافی پلکها بسیار مهم است. به طور کلی، خستگی بدون توجیه چشم در دهه سی زندگی اولین نشانه این مشکل است. البته، وراثت هم یکی از دلایل مهم افتادگی پوست اضافی پلکها است.
چرا به بلفاروپلاستی احتیاج دارید؟
اشخاص، به دلیل مختلفی نیازمند بلفاروپلاستی میشوند. یکی از شایعترینِ این دلایل افتادگی پوست اضافی پلکها است که باعث میشود نتوانید چشمهایتان را به طور کامل باز کنید. در این جراحی با برداشته شدن بافت اضافی از پلکهایتان، میدان دید شما بهبود پیدا کرده و عضلات اطراف پلکهایتان هم سفت میشوند.
همچنین با انجام بلفاروپلاستی روی پلکهای بالا و پایین، شما جوانتر و سر حالتر به نظر خواهید رسید. موارد زیر شایعترین دلایلی هستند که باعث میشوند اشخاص به انجام بلفاروپلاستی تمایل داشته باشند:
- افتادگی و پف دور پلکها که میدان دید را محدود میکند
- پوست اضافهی پلک بالا که دید را مختل میکند
- افتادگی پوست اضافی پلک پایین
- وجود کیسههای بزرگ زیر چشمها
بلفاروپلاستی را میتوان همراه با لیفت ابرو یا لیفت صورت هم انجام داد تا چهره شکل مناسبتری به خود بگیرد.
آمادگی برای جراحی پلک چگونه است؟
قبل از جراحی پلک میبایست خودتان را از جنبههای زیادی آماده کنید. از آمادگی جسمی گرفته تا حفظ پایداری روانیتان، مسائل زیادی هست که باید به آنها رسیدگی کنید.
اولین مورد این است که حتماً باید برای مراجعه به یک متخصص چشم و یک جراح پلاستیک وقت بگیرید تا بتوانید در مورد شرایطتان با آنها صحبت کنید. این دو، موارد بسیار زیادی که در آمادگی شما برای بلفاروپلاستی نقش دارند را بررسی میکنند. مهمترینِ این بررسیها عبارتند از:
- تست فیزیکی: جراح میبایست قبل از آمادگی برای جراحی اطلاعات دقیقی در مورد شرایط فیزیکی بدن شما داشته باشد. زمانی که میخواهید تحت جراحی قرار بگیرید نباید هیچگونه بیماری مزمنی (مثل انواع حساسیتها، آب سیاه، دیابت، تیروئید و غیره) داشته باشید. در اینجا، جراح یک سری معاینات فیزیکی انجام میدهد که به تعیین وضعیت جسمانیتان کمک میکنند.
- معاینه بینایی: بلفاروپلاستی برای اصلاح بینایی شما انجام میشود، بنابراین ضروری است که قبل از جراحی بیناییتان چک شود. پزشک، علاوه بر بینایی، دید پیرامونی شما را هم چک میکند تا مشخص شود که چه نوع روشی برای جراحیتان مناسب است. البته، در طول فرایند درخواست هزینه از بیمه هم انجام معاینه بینایی ضروری است.
- عکس از پلک: معمولاً، برای تعیین وضعیت قبل و بعد از عمل بلفاروپلاستی، از پلک عکس گرفته میشود. پزشک برای برنامهریزی عمل از زوایای مختلف چند عکس از پلکتان میگیرد. این کار به او کمک میکند تا روش مناسب را برای درمانتان انتخاب کند.
بعد از جراحی پلک: نکاتی برای مراقبتهای بعد از بلفاروپلاستی
در ادامه فهرستی از دستورالعملها و نکات کلی مربوط به مراقبتهای بعد از عمل را مرور میکنیم. لطفاً آنها را چند بار به دقت بخوانید چراکه قطعاً پاسخ اکثر پرسشهای شما در همین بخش وجود دارد. به علاوه، صبح بعد از جراحیتان هم این نکات و دستورالعملها برای شما توضیح داده خواهند شد. پیروی دقیق از این دستورالعملها کمک خواهد کرد تا بهترین نتیجه را از جراحیتان بگیرید.
برخی از مهمترین نکات مربوط به مراقبتهای بعد از جراحی پلک که باید رعایت کنید عبارتند از اینکه:
داورهایتان را به موقع مصرف کنید
بعد از جراحی چند نوع دارو به شما داده میشود که کمک میکنند تا بافت جراحی شده بهبود پیدا کرده و از داخل استحکام پیدا کنند. باید این داروها را دقیقاً سر وقت مصرف کنید. برای مصرف داروهایتان یک جدول درست کنید و هر بار که دارو مصرف میکنید آن را تیک بزنید. همچنین، باید هرجا که میروید داروهایتان را هم با خودتان ببرید تا اینکه حتی مصرف یک دوز را هم جا نیندازید. انواع داروهایی که دریافت خواهید کرد عبارتند از:
- داروهای چشم: برای تقویت عضلات چشمتان میبایست داروهای استروئیدی مصرف کنید؛ به علاوه، این داروها به کاهش التهاب چشم کمک میکنند. آنتیبیوتیکها هم از بروز عفونتهای بعد از جراحی جلوگیری میکنند.
- داروهای ضددرد: بعد از جراحی گهگاه احساس درد خواهید کرد. در چنین مواردی، برای کنترل بهتر درد میبایست داروهای مسکن مصرف کنید. در صورت داشتن درد، منتظر نمانید تا دردتان بدتر شود؛ با پزشکتان صحبت کنید تا در صورت نیاز برایتان دارو تجویز کند.
جلسه پیگیری بعد از جراحی پلک را فراموش نکنید
هرچقدر هم بعد از جراحی احساس بهبودی کنید، باز باید تا مدتی به طور مرتب به پزشکتان مراجعه کنید. توصیه میشود بعد از جراحی به مدت دست کم یک سال جلسات پیگیری را به شکل منظم انجام بدهید. چراکه پزشک باید پلکهایتان را معاینه کند تا مطمئن شود که بافتهای جراحی شده به طور طبیعی در حال رشد هستند.
این مراجعات همچنین کمک میکنند تا هرگونه مشکلی قبل از وخیمتر شدن شناسایی شود. پزشک مرتباً بینایی شما را هم میسنجد تا مطمئن شود که بعد از جراحی بیناییتان بهتر شده است. به علاوه، پزشکتان، داروهای شما را به فواصل منظم تغییر میدهد، و این تنها زمانی امکان دارد که شما به طور مرتب به او مراجعه کنید. همچنین توصیه میشود که از تمام دستورالعملهایی که پزشک در طول جلسات پیگری میدهد، به طور دقیق پیروی کنید.
قطرههای چشم و کمپرس سرد
قطرههای چشم اصلیترین ابزارهای مراقبتی در دوره بعد از بلفاروپلاستی شما هستند. باید از کمپرسهای سرد و قطرههای چشمی تجویز شده توسط پزشکتان استفاده کنید. عموماً، پرستار برایتان نحوه صحیح استفاده از قطرههای چشم را توضیح میدهد. او بعد از جراحی، با استفاده از پدهای گاز استریل یک محلول استریل را روی پلکهایتان میمالد.
موارد زیر، نکات مربوط به نحوه استفاده صحیح از کمپرس سرد و قطرههای چشم بعد از جراحی پلک هستند:
- قبل از استفاده از محلول، به مدت 20 ثانیه دستها را کاملاً بشویید. حتماً از یک صابون مایع یا جامد مناسب استفاده کنید.
- با استفاده از محلول استریل و پدهای گاز یک کمپرس سرد بسازید. شما میتوانید محلول استریل را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید. برای اطلاعات بیشتر در این مورد با پزشکتان مشورت کنید.
- در طول 24 ساعت اولیه بعد از جراحی، کمپرس سرد را هر 10 تا 15 دقیقه مستقیماً روی پلکتان قرار بدهید. بعد از آن، میتوانید کمپرس سرد را روزی دو بار اعمال کنید؛ یک بار بعد از بیدار شدن از خواب و یک بار قبل از رفتن به رختخواب.
- اگر بعد از جراحی دچار تاری دید شدید، بهتر است برای کمک به شفاف شدن دیدتان از قطرههای چشمی سالین استفاده کنید.
- به هیچ وجه موقع ریختن قطره در چشم، پلکتان را پایین نکشید.
- برای قسمت داخلی پلک به قطره یا پماد متفاوتی نیاز خواهید داشت.
مراقبت حین استحمام یا آرایش کردن
زندگی بعد از بلفاروپلاستی متفاوت خواهد بود. میبایست، در هر کاری که انجام میدهید، مراقبت پلکتان باشید. در طول چند ماه اول باید به شدت مراقب باشید چراکه در طول این مدت چشمتان خیلی حساس خواهد بود. در طول چند هفته اول، موقع استحمام، فقط میتوانید قسمت پایینی بدنتان را بشویید و مجبور خواهید بود از استحمام کامل سر و بدن اجتناب کنید.
در مورد اینکه هرچند وقت یکبار میتوانید حمام کنید با پزشکتان صحبت کنید. شما میتوانید از یک حوله تمیز برای پاک کردن چرک و آلودگی از روی پلکتان استفاده کنید. استفاده از شامپوها و صابونهای معمولی حمام برای این کار توصیه نمیشود. قبل از اینکه استفاده از صابون و شامپوی صورت را شروع کنید کمی به پلکهایتان زمان بدهید تا بهبود پیدا کنند.
موقع آرایش کردن هم از به کار بردن کرم یا هرگونه محصول آرایشی بروی پلکهایتان خودداری کنید. محصولات آرایشی حاوی انواع مختلفی از مواد شیمیایی هستند که میتوانند برای پلکتان مضر باشند. در کل، میبایست در طول دو هفته اول، از استفاده از هرگونه محصول آرایشی و زیبابی بیرونی خودداری کنید. البته، میتوانید از پزشکتان بخواهید کرم و پمادهای خاصی که برایتان مضر نیستند را برای شما تجویز کند.
یک رژیم غذایی مغذی داشته باشید
بعد از جراحی، نه تنها پلکها، بلکه بافتهای مختلف از جمله عضلاتتان هم باید بهبود پیدا کنند. اما نکته اینجا است که هیچ کدام از داروهای موضعی به اندازه رژیم غذاییتان در این زمینه تأثیر نخواهد داشت. غذاهای مغذیِ سرشار از امگا-3، فیبر، منگنز، آهن، و مواد معدنی مصرف کنید تا عضلات چشمهایتان تقویت شوند.
از پزشکتان بخواهید که برای بعد از جراحیتان یک جدول غذایی تهیه کند تا از آن پیروی کنید. شما همچنین میتوانید از یک متخصص تغذیه کمک بخواهید؛ چنین متخصصی میتواند شما را در خصوص رژیم غذاییتان بعد از بلفاروپلاستی به خوبی راهنمایی کند. مصرف مواد مغذی را نادیده نگیرید، چراکه بدن شما باید هم از درون و هم از بیرون بهبود پیدا کند.
خوراکیهایی که برای پوست و بافتها مفید هستند را مصرف کنید. اگر در دوره بهبودی، فردی از شما مراقبت میکند، برنامه تغذیهایتان را برای او توضیح بدهید تا بتوانید تمامی غذاهای مغذی مورد نیازتان را سر موقع دریافت کنید.
فعالیتهای فیزیکی بعد از جراحی پلک
همانطور که قبلاً گفتیم، جراحی تمام بدنتان را تحت تأثیر قرار خواهد داد، بنابراین برای سلامت فیزیکیتان هم از یک برنامه مراقبتی پیروی کنید. سعی کنید از انجام هرگونه فعالیت شدید جسمانی مثل بلند کردن وزنههای سنگین، اسکات زدن، خم شدن و غیره خودداری کنید. لازم است بدانید که تمرینات ورزشی سنگین، به دلیل فشاری که به عضلاتتان میآورند، شدیداً بر چشمتان تأثیر منفی خواهند داشت.
فعالیت شدید فیزیکی همچنین میتواند باعث خونریزی و در نتیجه بدتر شدن وضعیتتان شود. به علاوه، توصیه میشود موقع خواب بالشتان را از حد معمول بالاتر بیاورید، طوری که بتوانید در حالت نیمه نشسته بخوابید. در عین حال، اگر بعد از جراحی از لحاظ جسمانی دچار هرگونه مشکلی شدید، بهترین کار این است که به پزشکتان مراجعه کنید تا دلیل مشکلتان تشخیص داده شود. همچنین، برای اینکه بدانید که بعد از جراحی چه تمریناتی را میتوانید بدون مشکل و به راحتی انجام بدهید با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید.
سیگار نکشید
در صورتی که سیگاری هستید، باید بدانید که سیگار کشیدن بر التیام زخم عملتان تأثیر منفی خواهد داشت. کشیدن سیگار، با کُند کردن فرایند التیام، بهبودیتان را دچار تأخیر میکند. همچنین کشیدن سیگار خطر عفونت بعد از جراحی را افزایش میدهد. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی میتوانید دست کم از شش هفته قبل از جراحی کشیدن سیگار را متوقف کنید.
چه موقع باید با پزشک تماس گرفت؟
بعد از جراحی پلک هر موقع که با نشانههای زیر مواجه شدید با پزشکتان تماس بگیرید:
- تب شدید بعد از جراحی که بالاتر از 38 درجه سانتیگراد باشد
- رشهای پوستی در اطراف چشم و نزدیک پلکها
- تاری دید یا دوبینی که با قطرههای چشمی بهتر نمیشود
- چرک یا ترشح از چشم
- خارش یا ورم چشم
- خونریزی چشم
- مشکل در تنفس طبیعی
- درد سینه مزمن
- درد شدید و ناگهانی چشمها
- کاهش قدرت بینایی
در صورت احساس حتی کوچکترین ناراحتی، بدون تعلل با پزشکتان تماس بگیرید.