زگیل های تناسلی، درواقع یک نوع رایج از بیماریهای مقاربتی (STD) هستند. همانطور که از نامش پیداست، این زگیلها در بافتهای مرطوب ناحیه تناسلی ایجاد میشوند. زگیلهای تناسلی معمولاً به رنگ قهوهای یا خاکستری هستند و ممکن است برآمده یا مسطح باشند. اندازه آنها میتواند بسیار متفاوت باشد و در برخی موارد به شکل یک توده بزرگ و برجسته به شکل گل کلم یا یک خوشه است و در موارد دیگر به حدی ریز است که با چشم غیر مصلح دیده نمی شود.
کرایوتراپی و استفاده از کرمهای موضعی رایجترین گزینههای درمان زگیل تناسلی هستند. در روش کرایوتراپی برای از بین بردن زگیلهای تناسلی، بافت آنها منجمد میشود. این کار توسط نیتروژن مایع انجام میشود که دمای آن 180- درجه سانتیگراد است. نیتروژن مایع به طور مکرر روی زگیل اعمال میشود و زگیل منجمد و دوباره ذوب میشود. قرارگیری زگیل در معرض چنین دمایی، جریان خون را در آن مختل میکند و در نتیجه سلولهای آن کشته میشوند و بعد از چند روز میافتند. سایر دستگاههای غیر تخصصی نمیتوانند به چنین دمایی دست پیدا کنند و بنابراین کمتر مؤثر هستند.
کرایوتراپی به عنوان یک روش درمان سرپایی انجام میشود؛ به این معنی که نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. طی جلسه درمانی، پزشک متخصص نیتروژن مایع را روی زگیلهای آسیب دیده اعمال کرده و آنها را منجمد میکند. سپس کمی وقفه ایجاد میشود تا بافت زگیلها ذوب شوند و دوباره فرآیند فریز کردن تکرار میشود. بسته به اندازه زگیل تناسلی، ممکن است لازم باشد این روند چندین بار تکرار شود. در هنگام انجام کرایوتراپی شما هیچ دردی احساس نخواهید کرد و تنها ممکن است احساس خفیف سوزش یا سوزنسوزن شدن داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی کرایوتراپی زگیل تناسلی و یا برای رزرو نوبت در کلینیک پوست و مو رازی، با شماره تلفنهای ۰۲۱۴۵۳۷۹ تماس حاصل فرمایید.
علل بروز زگیل تناسلی
زگیل تناسلی در مردان، میتواند روی خود آلت تناسلی، بیضهها یا اطراف مقعد رشد کند. در زنان، زگیلها میتوانند در هر ناحیه از آلت تناسلی رشد کرده و حتی از طریق دهانه واژن به داخل واژن راه یافته و به دهانه رحم برسند. این زگیلها همچنین در ناحیه کشاله ران نیز ایجاد میشوند. در صورتی که رابطه جنسی دهانی با فرد مبتلا برقرار شود، ممکن است زگیلها در گلو یا دهان فرد دیگر نیز ایجاد شوند.
زگیلهای ناحیه تناسلی مانند سایر زگیلهایی که در نواحی مختلف بدن رشد میکنند، توسط ویروس HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشوند. HPV در واقع نام گروهی از ویروسها است و دارای بیش از 100 نوع مختلف است. در این بین، تنها 40 مورد از ویروسها میتوانند موجب تشکیل زگیل شوند. برخی از این ویروسها میتوانند موجب بروز تغییرات پیش-سرطانی در بدن شده و موجب بروز سرطان دهانه رحم و تومورهای آلت تناسلی و مقعدی شود.
اینگونه ویروسها بسیار مسری هستند و از طریق تماس با فرد آلوده منتقل میشوند. مؤثرترین راه برای جلوگیری از ابتلا به ویروس HPV و زگیل تناسلی، استفاده از کاندوم لاتکس در هنگام برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده است.
علائم زگیلهای تناسلی
اکثر زگیلهای ناحیه تناسلی بدون درد هستند و هیچ علائمی ندارند اما در موارد خاصی ممکن است ایجاد خارش، سوزش یا حساسیت کنند. برخی از زنانی که در داخل واژن خود زگیل تناسلی دارند ممکن است دچار ترشحات غیرطبیعی واژینال شوند و همچنین ممکن است در هنگام مقاربت جنسی خونریزی از ناحیه واژن داشته باشند.
زگیلهای تناسلی چگونه تشخیص داده میشوند؟
در ابتدا پزشک در مورد فعالیتهای جنسی بیمار و سابقه ابتلا به بیماریهای مقاربتی از او سؤال میکند. در اغلب موارد میتوان زگیل تناسلی را به سادگی از طریق معاینه فیزیکی ناحیه تناسلی تشخیص داد. در صورت لزوم، پزشک محلولی شبیه به سرکه را روی پوست ناحیه تناسلی میزند تا زگیلها بیشتر نمایان شوند. همچنین پزشک در صورت نیاز از دستگاه مخصوصی به نام کولپوسکوپ برای معاینه فضای داخل واژن و دهانه رحم استفاده میکند.
از آنجا که افراد مبتلا به زگیل تناسلی بیشتر از دیگران در معرض خطر آلوده شدن با ویروس HPV از نوع سرطانزا هستند، از آنها خواسته میشود که به طور منظم برای انجام تست پاپاسمیر و غربالگری سرطان دهانه رحم به پزشک مراجعه کنند.
کرایوتراپی برای درمان زگیل چیست؟
یکی از رایجترین روشهای درمان زگیل تناسلی کرایوتراپی است؛ روشی که در آن برای از بین بردن سلولهای زگیل از انجماد با نیتروژن مایع استفاده میشود. اگر میخواهید زگیلهای تناسلی شما به سریعترین شکل ممکن درمان شوند، این روش بهترین انتخاب است. البته در نظر داشته باشید که کرایوتراپی گزینه خوبی برای بیماران حساس به درد مانند کودکان و افراد مسن نیست.
هدف از انجام کرایوتراپی برای درمان زگیل تناسلی، در درجه ی اول تخریب بافت زگیل و ویروسی است که موجب تشکیل این زگیل شده است. قبل از شروع کرایوتراپی، پزشک متخصص، زگیل و پوست اطراف آن را ضدعفونی میکند. همچنین ممکن است پزشک قبل از اعمال نیتروژن مایع بخشی از زگیل را برش دهد. پس از آن، نیتروژن مایع بر روی زگیل اعمال میشود.
در هنگام انجام کرایوتراپی ممکن است بیمار کمی احساس سوزش داشته باشد؛ بنابراین در برخی موارد که تعداد زگیلها زیاد است، بیحسی موضعی اعمال میشود تا بیمار دردی احساس نکند. با اعمال نیتروژن مایع، زگیل ظرف چند دقیقه سفید میشود که نشانه ی مرگ سلولهای آن است. سپس در جای زگیل یک تاول ایجاد میشود که احتمالاً پزشک روی آن را پانسمان میکند تا محافظت شود. جلسه ی درمانی معمولاً 15 تا 20 دقیقه طول میکشد و تاول ایجاد شده نیز بعد از چند روز خوب میشود و در جای آن سلولهای پوستی جدید و سالم رشد میکنند.
در بیشتر موارد، درمان زگیل به روش کرایوتراپی به 1 تا 4 جلسه درمانی نیاز دارد. این جلسات درمانی با فواصل 1 تا 3 هفته ای انجام میشوند.
کرایوتراپی چگونه عمل میکند؟
برای انجام کرایوتراپی در ابتدا پزشک محل زگیل را ضدعفونی میکند و سپس با یک تیغ تیز جراحی، قسمت برآمده ی زگیل را برش میدهد. سپس نیتروژن مایع روی زگیل اعمال میشود تا بافت زگیل را منجمد کند. به غیر از نیتروژن مایع در مواردی ممکن است از دیاکسیدکربن مایع نیز استفاده شود. پزشک ممکن است اعمال بیحسی موضعی را تجویز کند تا بیمار احساس درد نکند. این موضوع بستگی به تعداد زگیلها و وسعت ناحیه تحت درمان دارد. اعمال بیحسی موضعی برای بیمارانی که زیاد به درد حساس هستند نیز توصیه میشود.
کرایوتراپی یک روش درمانی تهاجمی محسوب نمیشود چرا که تخریب سلولها در این روش به وسیله ی سرمای زیاد انجام میشود. هنگامی که بافت زگیل در معرض سرمای شدید قرار میگیرد، بلورهای یخ در داخل سلولهای آن شکل میگیرند و به دیوارهی سلول فشار وارد کرده و موجب مرگ سلول میشوند. مایع بسیار سرد میتواند از طریق یک سوآپ (وسیله ای مانند گوش پاک کن)، اسپری یا یک لوله مخصوص بر روی زگیل اعمال شود.
ملاحظات بعد از جلسه درمانی
بیمار ممکن است تا حدود سه روز یا بیشتر پس از جلسه درمانی، همچنان در محل درمان شده احساس درد داشته باشد. دو هفته پس از جلسه درمانی باید جای زخم کاملاً بهبود پیدا کرده باشد. در جای زگیل ممکن است کمی جای زخم بر جای بماند که البته این اتفاق برای همه نمی افتد. همچنین ممکن است در محل اعمال کرایوتراپی، تاول بزند. شما نباید به این تاول دست بزنید و اگر به طور تصادفی تاول خود را باز کردید، سریعاً آن را با دستمال خشک کرده و سپس ضدعفونی کنید. این کار باعث میشود احتمال منتشر شدن ویروس کاهش یابد. تاول و زگیل معمولاً بعد از چند روز ناپدید میشوند. اگر با گذشت چند روز تاول و زگیل شما هنوز وجود دارد یا همچنان احساس درد دارید، لازم است به پزشک خود مراجعه کنید.
خطرات و عوارض کرایوتراپی
کرایوتراپی نیز مانند سایر درمانهای پزشکی، خطرات و عوارض خود را دارد. در مورد کرایوتراپی برای زگیل تناسلی، احتمال درد در حین انجام درمان و پس از آن وجود دارد. ممکن است در محل درمان شده زخمهایی تشکیل شوند و بنابراین خطر عفونت باکتریایی در محل زخم وجود دارد. بروز علائمی مانند تب، تورم زخم و ترشحات زرد رنگ، نشاندهندهی عفونت کردن زخم هستند. عفونت را میتوان با کمک داروی آنتیبیوتیک خوراکی درمان کرد. اگر انجام کرایوتراپی موجب پارگی رگهای خونی شود که زگیل را تغذیه میکرده اند، در جای زخم کرایوتراپی، تاول خونی ایجاد میشود.
درمان زگیل تناسلی با کرایوتراپی معمولاً به بیش از یک جلسه درمانی نیاز دارد. یکی دیگر از عوارض احتمالی این است که جای زخم زگیل روی پوست بماند و یا رنگدانههای پوستی پس از بهبودی زخم تغییر کنند و تیرهتر یا روشنتر از پوست اطراف خود باشند. البته این حالت برای همه رخ نمی دهد. یک عارضه جانبی دیگر نیز وجود دارد که بسیار نادر است و بدترین اتفاقی است که ممکن است بیافتد و آن این است که شاخههای عصبی آسیب ببینند و در نتیجه ناحیه مورد نظر، حس خود را از دست بدهد.
آیا انجام کرایوتراپی برای زگیلهای تناسلی در دوران بارداری ایمن است؟
انجام کرایوتراپی برای برداشتن زگیل تناسلی در حین بارداری هیچ مشکلی ندارد. این روش تهاجمی محسوب نمیشود و به هیچ وجه بر بارداری تأثیرسوء نمی گذارد. نکته ی مهمی که حتی پس از درمان نیز باید به آن توجه داشت این است که فردی که برای زگیل تناسلی تحت درمان قرار گرفته است، هنوز میتواند ناقل ویروس باشد و آن را به همسر خود منتقل کند؛ بنابراین حتی پس از درمان زگیلها نیز باید رابطه جنسی به نحو ایمن باشد.