مراقبت قبل و بعد از لیزر موهای زائد بسیار مهم است، به خصوص اگر اولین باری است که این درمان را انجام میدهید. حتماً روزی که برای اولین بار میخواستید لیزردرمانی را انجام بدهید، مضطرب و عصبی بودید، اما کارکنان کلینیک کمک کردند تا آرامشتان را پیدا کنید و برای درمان آماده شوید و در نهایت همه چیز به خوبی انجام شده است، اینطور نیست؟ آیا دستورات پزشک درباره مراقبت بعد از لیزر یادتان میآید؟ در این مقاله با توصیههای ضروری برای مراقبت بعد از لیزر موهای زائد آشنا میشوید.
آمادگی قبل از لیزردرمانی
توصیههای زیر را قبل از اولین جلسه لیزردرمانی و به طور کلی قبل از تمام جلسات لیزر موهای زائد رعایت کنید تا به خوبی برای درمان آماده شوید:
- از دو هفته قبل از درمان در معرض آفتاب قرار نگیرید.
- بند انداختن، اپیلاسیون یا دکلره کردن از دو هفته قبل از درمان ممنوع است.
- از یک هفته قبل از لیزردرمانی از کرم موبر استفاده نکنید.
- مصرف کرم برنزه کننده را از دو هفته قبل از درمان قطع کنید.
- ناحیه درمان را روز قبل از درمان یا صبح روز درمان با تیغ اصلاح کنید.
مراقبت حین لیزردرمانی
توصیهها و اقدامات زیر باید حین درمان رعایت شود:
- پوست پاکسازی شود.
- اگر درمان بر روی لب بالا انجام شود، برای محافظت از دندانها باید از گاز پانسمان استفاده شود. به علاوه گاز لب را حین درمان نگه میدارد و سطحی را برای اعمال فشار در اختیار قرار میدهد.
- چنانچه از نور با طول موج 810 نانومتر استفاده شود، رنگ پوست ممکن است با ملانین موجود در مو رقابت کند. بنابراین به همراه لیزر از سری خنک کننده نیز استفاده میشود تا آسیب پوست به حداقل برسد.
- نکات ایمنی باید در طول لیزردرمانی رعایت شود. بیمار و کاربر دستگاه باید عینک محافظ به چشم بزنند.
مراقبت بعد از لیزر موهای زائد
انتظار خارش پوست را داشته باشید
روز اول برای کاهش قرمزی و حساسیت پوست، آلوئهورا به پوستتان بزنید. ممکن است پوستتان تا 24 ساعت بعد از درمان بخارد و بسوزد. خارش و سوزش پوست بعد از لیزر موهای زائد عادی است. لوسیون، ژل آلوئهورا یا کرم هیدروکوتیزون به رفع این علائم کمک میکند. اما اگر سوزش و تحریک پوست بیشتر از 24 ساعت ادامه داشته باشد، باید با متخصص معالجتان تماس بگیرید. البته احتمالاً مشکلی وجود ندارد، اما احتیاط شرط عقل است.
مراقبت از پوست: ضدآفتاب را فراموش نکنید
در استفاده از ضدآفتاب تنبلی نکنید. استفاده از ضدآفتاب شاید سخت باشد، اما مطمئناً به سختی تحمل کردن درد آفتابسوختگی پوستی نیست که تازه لیزر روی آن تابانده شده است. ضمناً در مصرف ضدآفتاب خساست به خرج ندهید و به قدر کافی ضدآفتاب روی پوستتان بزنید تا از آن به خوبی محافظت کند. به علاوه وقتی ضدآفتاب فراوان روی پوستتان بزنید تا پوستتان حتیالامکان روشن بماند، جلسه بعدی لیزر موثرتر خواهد شد. به مدت 72 ساعت بعد از لیزردرمانی در معرض حرارت و نور آفتاب قرار نگیرید و از سونا، حمام آفتاب، دوش و وان آب داغ استفاده نکنید. حرارت بالا بعد از درمان اثر لیزر را تشدید میکند و منجر به بروز واکنشهای شدید میشود.
ریزش مو
لایهبرداری انجام دهید. دو تا سه هفته بعد از لیزردرمانی به نظرتان میرسد که جوشهای سرسیاهی روی پوستتان ظاهر شده است یا موهایی که تازه لیزر شده، دوباره روییده است. وحشت نکنید؛ این فرآیند کاملاً طبیعی است. موها در واقع شروع به ریزش کرده است و مطمئن باشید که وقتی بریزد، دیگر برای همیشه ریخته است. لایهبرداری را 48 ـ 72 ساعت بعد از لیزردرمانی شروع کنید. برای لایهبرداری به دستمال، اسفنج حمام، لیف یا محلول شستشوی لایهبردار نیاز دارید. از مواد آسیب زنندهای مانند اسکراب نمک استفاده نکنید، چون پوست بعد از لیزردرمانی هنوز حساس است.
دیگر توصیههای مربوط به مراقبت بعد از لیزردرمانی
توصیههای زیر را بعد از لیزردرمانی رعایت کنید:
- ناحیه درمان بلافاصله بعد از تابش لیزر قرمز و متورم است و حالتی مانند آفتاب سوختگی ملایم دارد.
- چند ساعت بعد از درمان میتوانید از آب یخ برای کاهش ناراحتی استفاده کنید.
- بلافاصله بعد از درمان میتوانید آرایش کنید، مگر آن که پوستتان تاول زده باشد.
- سرعت رویش مجدد مو در ناحیههای مختلف بدن متفاوت است. حداقل سه هفته طول میکشد تا موهای جدید رشد کند.
- بعد از لیزر موهای زائد زیربغل تا 24 ساعت به جای دئودورانت از پودر استفاده کنید تا تحریک و سوزش پوست کمتر شود.
- تا یک روز بعد از درمان گرما درمانی انجام ندهید، حمام آب داغ نگیرید و با پوستتان، انگار که آفتاب سوخته شده باشد، با ملایمت رفتار کنید.
اصلاح کردن موها بعد از اولین جلسه لیزردرمانی
موچین را کنار بگذارید و حتی به بند انداختن موهای تازه روییده فکر نکنید. البته کوتاه کردن، تیغ زدن یا استفاده از کرم موبر هیچ اشکالی ندارد، اما استفاده از موچین، وکس یا بند، یعنی روشهایی که مو را از ساقه جدا میکند، ممنوع است. در غیر این صورت لیزر نمیتواند موهای کنده شده را در جلسه بعدی از بین ببرد. از حداقل دو روز قبل از درمان نیز دیگر از کرم موبر استفاده نکنید.
پرسشهای متداول
لیزر موهای زائد چگونه انجام میشود؟
ناحیه درمان قبل از تابش لیزر تمیز میشود و برخی بیماران ژل بیحس کننده نیز دریافت میکنند. چنانچه ناحیه درمان، کوچک و پوست بسیار حساس باشد، بیحسی موضعی کمک میکند تا بیمار در طول درمان راحت باشد. سی تا شصت دقیقه طول میکشد تا ژل بیحسی اثر کند.
تمام افرادی که در اتاق مخصوص لیزردرمانی حضور دارند، باید از عینک محافظ استفاده کنند. پوست محکم کشیده میشود و لیزر روی پوست تابانده میشود. بسیاری از بیماران تابش پالسهای لیزر به پوست را مانند برخورد کش به پوست یا ورود سوزنهای داغ به پوست توصیف میکنند.
لیزر مو را از طریق تبخیر کردن از بین میبرد، به همین دلیل ستونهای کوچکی از دود ایجاد میشود که بویی شبیه گوگرد دارد.
مدت زمان درمان به بزرگی ناحیه درمان بستگی دارد. لیزر موهای زائد بالای لب فقط چند دقیقه طول میکشد. لیزردرمانی موهای ناحیه بزرگی مانند پا یا پشت بدن بیش از یک ساعت زمان میبرد.
آیا بعد از لیزردرمانی باید استراحت کنم؟
خیر، بعد از لیزر موهای زائد معمولاً نیازی به استراحت کردن نیست. هرچند پوست بلافاصله بعد از درمان قرمز و متورم میشود، اما اکثر افراد میتوانند فعالیتهای روزمرهشان را با وجود این عوارض ادامه بدهند.
نتایج لیزردرمانی چه زمانی مشخص میشود؟
نتایج لیزردرمانی بلافاصله بعد از درمان مشخص میشود. نتایج برای تمام بیماران یکسان نیست. رنگ و ضخامت مو، ناحیه درمان، نوع لیزر به کار برده شده و رنگ پوست بر نتایج درمان اثر میگذارد. درهر حال انتظار میرود که موهای زائد بعد از اولین جلسه 10 ـ 25 درصد کم شود.
اکثر بیماران باید 2 ـ 6 جلسه لیزردرمانی را برای از بین بردن موهای زائد انجام بدهند. اغلب بیماران تا چند ماه یا حتی چند سال بعد از اتمام دوره درمان، دیگر مویی روی ناحیه درمان نمیبینند. موهایی هم که بعد از لیزردرمانی میروید، معمولاً کمپشتتر، روشنتر و نازکتر است.
ماندگاری اثر لیزر موهای زائد چقدر است؟
پوست اکثر بیماران به مدت چند ماه یا حتی چند سال بدون مو باقی میماند. موهایی که بعد از لیزردرمانی دوباره رشد میکند، معمولاً کمتر جلب توجه میکند. برای حفظ نتایج به دست آمده لازم است که لیزردرمانی تکرار شود.
لیزر موهای زائد چه عوارضی دارد؟
عوارض لیزردرمانی جزئی است و بعد از یک تا سه روز برطرف میشود. شایعترین عوارض لیزر موهای زائد عبارت است از:
- ناراحتی
- ورم
- قرمز شدن پوست
رنگ پوست معمولاً به مرور زمان به حالت طبیعی برمیگردد؛ البته بعضی تغییرات رنگ پوست دائمی است. به همین دلیل برای لیزر موهای زائد باید به پزشک مجربی مراجعه کنید که در لیزردرمانی مهارت داشته باشد و از دانش لازم در زمینه درمان پوست برخوردار باشد.
همچنین لازم است که دستورات متخصص پوست را به دقت رعایت کنید. رعایت توصیههای مربوط به آمادگی قبل از درمان و مراقبت بعد از لیزر احتمال بروز عوارض جانبی را کاهش میدهد.
فاصله بین جلسات لیزردرمانی باید چقدر باشد؟
فاصله بین جلسات لیزردرمانی برای تمام بیماران یکسان نیست. برای از بین بردن موهای زائد غالباً لازم است که چند جلسه لیزردرمانی انجام شود. اکثر بیماران میتوانند لیزردرمانی را در وقفههای 4 تا 6 هفتهای انجام دهند. متخصص پوست زمان ایمنی را برای جلسه بعدی اعلام میکند.
اکثر بیماران متوجه رویش مجدد بخشی از موهای زائد میشوند. متخصص پوست زمان ایمنی را برای تکرار لیزردرمانی و حفظ نتایج به دست آمده تعیین میکند.