برجستهسازی گونه یک روش عملی است که باعث برجسته شدن گونهها روی صورت فرد میشود. وقتی فاصله بین گونهها و استخوانهای گونه با تعادلی مناسب و متناسب باشد، ظاهر مناسبی برای صورت ایجاد میشود. پروتز گونه میتواند تأثیر زیادی در بهبود ظاهر فرد و افزایش اعتمادبهنفس بیمارانی داشته باشد که گونههای آنها کم و یا در نتیجه پیری، بیماری یا دلایل دیگر به طور طبیعی کاهش یافته است. اندازه و شکل پروتز گونه به توجه به هدف زیبایی هر بیمار متفاوت است. استخوانهای گونه مناسب باعث ایجاد هماهنگی و تعادل در صورت میگردند. با صدقه بین گونهها، تمام اجزای صورت میتوانند با هم ترکیب شده و به وجود یک ظاهر زیبا و جذاب بپردازند.
پروتز گونه چیست؟
استخوانهای گونه بزرگ و قوی از دیرباز نشانه زیبایی بودهاند. وقتی که استخوانهای گونه فرد مشخص و تفکیک شده نیست، صورت او نامتناسب بوده و حالت داینامیک خود را از دست میدهد. با افزایش سن، بافتهای روی استخوان گونه شل میشوند و باعث میشوند که گونهها تختتر و نامشخصتر به نظر برسند. شکل صورت شما و تعادل بین اجزای آن به اسکلت صورت و بافت نرم روی آن بستگی دارد. فقدان تناسب زیبایی د ر اجزای صورت به رشد ناکافی بافتها نسبت داده شده که میتواند با کاشت پروتزهای صورت اصلاح شود. پروتز گونه میتوانند به تنهایی انجام شود اما غالباً این عمل همراه با عملهای زیبایی دیگر انجام میشود تا هارمونی جامع صورت حاصل شود. عمل جراحی برجستهسازی گونه غالباً همراه با عمل زیبایی پلک، لیفت قسمت پایین صورت و لیفت قسمت میانی صورت و لیفت گردن انجام میشود.
انجام عمل پروتز گونه برای چه کسانی مناسب است؟
هر فردی که شرایط زیر را داشته باشد میتواند برای عمل کاشت پروتز گونه گزینه مناسبی باشد:
- گونههای تخت یا پس رفته
- زشت بودن شکل گونه
- تمایل به داشتن ظاهری جذابتر و زیباتر در قسمت میانی صورت
- گونههایی که باعث ایجاد احساس خستگی و پیری در زیر چشمهای فرد میشوند
- کاهش حجم در گونههای به دلیل افزایش سن
- تمایل به داشتن گونهای پر پس از تزریق ژلهای بافت نرم که نتایج حاصل از موقتی بوده است
بیمارانی که قبلاً از ژلهای تزریقی موقت برای برجستهسازی گونههای خود استفاده کرده و از نتایج حاصل از آن راضی بودهاند و میخواهند این نتایج را مادامالعمر روی صورت خود داشته باشند میتوانند از مزایای انجام این عمل بهرهمند شوند؛ مانند تمام عملهای جراحی دیگر شما باید از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشید و انتظارات واقعبینانهای از این عمل داشته باشید.
انواع پروتز گونه
سه شکل عمومی پروتز گونه وجود دارد:
- پروتز زیر گونه: در این روش، پروتز گونه به شکلی طراحی میشود که حداکثر برجستهسازی را در قسمتهای فرورفته گونه در کنار بینی و زیر چشم ایجاد کند
- پروتز کنار گونه: در این روش جراحی پزشکی، ناحیه استخوان گونه بیمار برجسته شده و پرتر به نظر میرسد.
- پروتز زیر گونه ترکیبی: در این روش همه قسمت میانی صورت به وسیله کاشت پروتزهای کناری و پروتز زیر گونه برجسته میشود.
مواد پروتز گونه
پروتزهای سیلیکونی
سیلیکون یک راه حل دائمی برای حجم دادن به گونه در شکلها و اندازههای مختلف است که بر اساس ترجیحات و اهداف بیمار مورد استفاده قرار میگیرد.
پلی اتیلن متخلخل
یکی دیگر از پروتزهای محبوب، پروتزهای پلی اتیلنی متخلخل هستند که مانند پروتزهای سیلیکونی در گونه قرار داده میشوند. با توجه به متخلخل بودن مواد این پروتز، شکل آن به صورت طبیعی با برجستگیهای داخلی گونه هماهنگ میشود. این نوع از پروتز بهتر به استخوانها و بافتها متصل میشود و به بافتها اجازه میدهد تا به شکل طبیعی گونه رشد کنند.
مزایای کاشت پروتز گونه
- نتایج قابل کنترل، از جزئی تا کلی (یک عمل کاملاً سفارشی است)
- خطرات احتمالی این عمل جراحی بسیار کم است
- رفع چین و چروکهای پوست خط خنده یا نازولابیال
- قابلیت انجام همزمان آن با عملهای زیبایی دیگر مانند لیفت صورت
- بازگرداندن ظاهر جوان به صورت
عمل کاشت گونه
برای ایجاد آرامش و راحتی بیشتر، در طی عمل جراحی برجسته کردن گونه از روش های ملایم مختلف استفاده می شود. ابتدا با انجام تزریق بی حس کننده موضعی، قسمت تحت درمان بی حس می شود. سپس یک شکاف کوچک در دهان در نقطه ای که پروتز قرار خواهد گرفت، ایجاد می شود. بافت های نرم و عضلات به طور موقت منتقل می شوند تا پروتز بتواند مستقیما به استخوان وصل شود. سپس بخیه در داخل پروتز قرار می گیرد و سر دیگر آن از پوست بیرون می آید و برای تثبیت پروتز گره می شود. این باعث می شود تا پروتز در محل خود ثابت بماند و نتواند حرکت کند و همچنین فشار های زیاد بر روی پروتز تورم کمتری به وجود آورد. همچنین بخیه جذبی می تواند در دهان استفاده شود.
پس از عمل جراحی
پس از انجام عمل جراحی، به بیمار یک پوشش داده می شود که فشاری را بر روی صورت ایجاد می کند. این پوشش به کاهش تورم کمک می کند و باعث می شود پروتز به طور محکم در محل خود و در سطح استخوان قرار بگیرد و در بافت نرم جابجا نشود.
دوران نقاهت و ریکاوری
عمل جراحی کاشت پروتز گونه ممکن است باعث احساس ناراحتی در بیمار شود. بعضی از بیماران پس از عمل، بیحسی در ناحیه گونه خود تجربه کرده و قادر به حرکت آسان عضلات صورت نمیباشند. برجستهسازی با کاشت پروتز گونه ممکن است باعث درد، تورم و بیحسی در محل شکاف و گونه شود. اما با مصرف داروها و درمانهایی که بدون نیاز به نسخه پزشکی قابل دستیابی هستند، این عوارض قابل کنترل هستند.
برای کاهش تورم، توصیه میشود بیمار سر خود را بالا بگیرد. بعد از حدود یک هفته، بیمار میتواند به کار خود برگردد و بهبود کامل بعد از حدود 6 هفته رخ میدهد. اما توصیه میشود بیمار در حالت مالش شدید پوست، بهویژه در ناحیهای که پروتز قرار دارد، خودداری کند. همچنین، بیمار باید در هنگام جویدن غذا و مسواک زدن مراقبتهای خاصی را رعایت کند.
خطرات احتمالی و عوارض جانبی
بعضی از عوارض و خطرات ممکن است شامل عفونت، اسکار، خونریزی، بیحسی، کبودی و از دست دادن دائمی حس گردد. علیرغم کمی بودن، انتقال پروتز به محل دیگر و نیاز به جراحی تجمیعی همچنین عوارض دیگری است که ممکن است اتفاق بیفتد. لخته شدن خون و تجمع مایعات نیز جزء عوارض احتمالی بعد از عمل جراحی کاشت گونه میباشد.
هزینه
هزینه عمل جراحی پروتز گونه شامل هزینههای بیهوشی، هزینه امکانات اتاق عمل، نوع پروتز مورد استفاده، محل جغرافیایی و منابع مورد نیاز دیگر میشود.