ککومکها، لکههای رنگی کوچکی روی پوست هستند که ممکن است قهوهای، برنزه، قرمز، سیاه یا حتی زرد رنگ باشند. این لکهها غالباً وقتی که در معرض نور خورشید قرار گیرند بیشتر جلب توجه میکنند و در برخی از موارد نیز ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی ایجاد میشوند. این ککومکها در هر قسمتی از بدن ممکن است پدید آیند اما غالباً روی صورت و دستها دیده میشوند. این لکهها، تهدیدکننده سلامتی فرد نبوده و بسیار شایع هستند. ککومک در تابستان بیش از زمستان دیده شده و اغلب در افرادی که رنگ پوست آنها روشن است ایجاد میشوند. روشهای درمانی متعددی برای رفع ککومک وجود دارد.
بسیاری از افراد از این که دچار ککومک هستند ناراضی و ناخشنود هستند. این افراد در صورتی که لکههای بزرگ پوست آنها را پوشانده باشد از آن آگاه هستند. متخصص کلینیک پوست و موی رازی نوع و شدت ککومک را ارزیابی کرده و بهترین روش درمانی که مناسب آن باشد را ارائه میدهد. این روشهای درمانی عبارتند از: میکرودرم ابریژن، لیزر درمانی، رادیوفرکانسی، فوتوفشیال و کرایوسرجری. این روشهای درمانی بسیار مؤثر بوده و میتوانند جوانی و شادابی را به پوست شما بازگردانند.
برای کسب اطلاعات در خصوص درمان ککومک و دریافت مشاوره یا رزرو نوبت باشمارههای 02188334029 و 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
[dopts id=”11″]
ککومک چیست؟
ککومک، لکههای تیره رنک و گردی هستند که روی پوست ایجاد میشوند و حدود 5 میلیمتر قطر دارند. این لکهها در سطح پوست بوده و در محلهایی از بدن که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارند مانند صورت، شانهها و دستان تشکیل میشوند. معمولاً این لکهها در افرادی که پوست آنها روشن است و به راحتی میسوزد و در مواجهه با نور آفتاب به شدت برنزه میشود بیشتر ایجاد میشوند. ککومکها به مرور تیرهتر شده و پس از قرار گرفتن در معرض خورشید برجستهتر میشوند. این لکهها در زمستان کمتر جلب توجه میکنند. معمولاً زمینه و رنگ پوست افراد مبتلا به ککومک به تدریج کمرنگتر میشود. برخی از افراد با ککومک متولد میشوند و برخی دیگر پس از این که چندین سال در معرض نور خورشید قرار گرفتند دچار ککومک میشوند. از آنجا که ککومک بسیار شایع و بدون ضرر است، دلیل پزشکی برای رفع آنها وجود ندارد. اگر فردی تمایل به داشتن این ککومکها در پوست خود نداشته باشد میتواند به چندین روش از شر آنها خلاص شود.
انواع ککومک
سه نوع اصلی از ککومک وجود دارد که عبارتند از:
فیلایدز (ephelides)

این نوع از ککومکها، روشن و برنزه یا در برخی موارد قرمز هستند. لکهها تخت بوده و در ماههای آفتابی سال بیشتر جلب توجه میکنند. افلیدها در افرادی که پوست آنها روشن است بیشتر دیده میشود. همچنین بروز این نوع از ککومک میتواند ناشی از عوامل ارثی هم باشد.
لنتیگین (lentigine)
این نوع از ککومکها تیرهتر بوده و بیشتر به دلیل آفتابسوختگی ایجاد میشوند. لنتیجین ها تیرهتر از ککومکهای معمولی بوده و در زمستان هم برطرف نمیشوند.
لکههای لیور
این نوع از ککومک بزرگ بوده و پس از سالها قرار گرفتن در معرض نور آفتاب ایجاد میشوند. این لکهها معمولاً در بزرگسالان و در پشت دستهای آنها دیده میشود.
دلایل بروز ککومک
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید یکی از دلایل اصلی ایجاد ککومک است. زمانی که کمتر در معرض نور خوشید قرار بگیرید این ککومکهای به مرور محو میشوند.
- اصلیترین علت کک و مک پوست صورت، سلولهای پوستی خاص بوده که پیگمنت هایی به نام ملانین را در پوست تولید میکنند. اگر ملانین در قسمتی از بدن شما جمع شود، لکهها و ککومکهای ناشی از افزایش سن شکل میگیرند.
- همچنین ممکن است ککومکها به دلیل وجود برخی عوامل ژنتیکی نیز شکل بگیرند.
- عدم تعادل هورمونی میتواند باعث ایجاد ککومک شود. استروژن، سلولهای تولیدکننده پیگمت را بیشازاندازه تحریک کرده و باعث میشود که آنها وقتی در معرض نور آفتاب قرار میگیرند، رنگ اضافی تولید کنند.
- روشن بودن رنگ پوست هم میتواند باعث ایجاد ککومک شود. ملانین کمتری در پوستهای روشن برای جذب اشعه ماورا بنفش وجود دارد بنابراین سلولهای پیگمنت، ملانین بیشتری تولید میکنند.
درمان
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن مستلزم پاشش میکروذرات استریل برای سایش لایه رویی پوست است، پس از پاشش ذرات برای رفع ککومکها، ذرات و پوست مرده از روی پوست مکش میشوند. به وسیله یک ابزار دستی گرزی شکل، اکسید آلومینیوم یا کریستالهای نمک با شتاب زیاد روی سطح پوست پاشیده شده و بلافاصله به وسیله همان دستگاه مکیده میشوند و در نتیجه لایه رویی پوست همراه با ککومکها برداشته میشود. در این روش، سطح پوست به آرامی برداشته میشود، پوست جدید و هموار شروع به شکلگیری میکند. این روش بیشتر در صورت و گردن مورد استفاده قرار میگیرد اما میتوان آن را برای قسمتهای دیگر بدن مانند دستها، قفسه سینه، بازوها و پاها هم به کار برد.
رفع ککومک به کمک لیزر
عمل رفع ککومک به کمک لیزر میتواند بر ملانین پوست اثر بگذارد. پرتو لیزر به صورت انتخابی توسط پیگمنت های ککومک جذب شده و باعث گرم شدن پیگمنت و شکست پیگمنت به ذرات کوچک میشود. این ذرات توسط پوستهپوسته شدن و لایهبرداری طبیعی پوست از روی پوست برداشته میشوند. عمل لیزر رفع ککومک حدود 45 دقیقه طول میکشد. از شما خواسته میشود که صورت خود را به طور کامل تمیز کنید. یک ابزار خنککننده مانند سشوار با باد خنک، پوست شما را خنک میکند. سپس پالسهای لیزر در محل تحت درمان تابانده میشود. پس از درمان، روی محل درمان شده کرم بعد از لیزر و کرم ضد آفتاب مالیده شده و شما ترخیص میشوید. بلافاصله پس از درمان و چند ساعت بعد از آن شما متوجه میشوید که ککومکها تیرهتر میشوند. پس از چند روز این لکههای تیره به سطح پوست آمده و با سلولهای مرده پوست میریزند. برخی از مردم ریزش لکههای را نمیبینند اما متوجه روشنتر شدن رنگ لکهها میشوند. شما پس از اولین یا دومین جلسه از درمان، نتایج چشمگیر آن را مشاهده خواهید کرد و بهبود تدریجی با روشنتر شدن رنگ ککومکها به تدریج دیده میشود.
رادیوفرکانسی
ابلیشن رادیوفرکانسی یک روش کم تهاجمی است که معمولاً تحت بیحسی موضعی انجام میشود. با رادیوفرکانسی، پوست گرم شده و پیگمنت های تولیدکننده ککومک از بین میروند. با این کار ککومکها دی هیدرات شده و به طور طبیعی از روی پوست میریزند.
آی پی آل
آی پی آل فرایندی است که حدود 30 دقیقه طول میکشد و در آن از پالسهای شدید نور برای نفوذ در لایههای عمیق پوست استفاده میشود. جوانسازی به روش آی پی آل باعث میشود که کلاژن و عروق خونی زیر اپیدرم منقبض شده و ککومکها کاهش یابند. پس از تکمیل این فرایند، ناراحتی جزئی، قرمزی و تورم ایجاد شده و در مدت کوتاهی هم برطرف میشود. بیشترین تأثیرات فوتوفشیال به صورت تدریجی و چند هفته پس از درمان دیده میشود.
کرایوسرجری
در روش کرایوسرجری از مایع نیتروژن برای فریز کردن ککومکها و برداشتن آنها استفاده میشود. فریز کردن و انجماد ککومکها و لکهها با مایع نیتروژن برای درمان برخی از انواع ککومک مؤثر واقع میشود. به هر حال، همه ککومکها و لکهها به وسیله مایع نیتروژن درمان نمیشوند.
نتایج حاصله چه مدت دوام دارند؟
دوام نتایج به میزان مراقبت شما از پوستتان پس از تکمیل درمان بستگی دارد.
پیشگیری
بدیهی است که پیشگیری از ایجاد ککومک بهتر از درمان آنها پس از شکلگیری است.
- استفاده از کرم ضد آفتاب: استفاده از کرمهای ضد آفتاب از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش با طول موج بلند و طول موج کوتاه محافظت میکند. روزانه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار یا پس از شنا کردن یا تعریق آن را تجدید کنید.
- استفاده از کلاه: از کلاههای بافته شده یا کلاه بدون مش که نور میتواند از آن عبور کند استفاده کنید. کلاه یک سایبان است که همیشه همراه شما است و از تابش مستقیم نور خورشید به پوست شما جلوگیری میکند.
هزینه
هزینه رفع ککومک به نوع درمان، تعداد جلسات مورد نیاز برای دستیابی به اهداف مطلوب و تبحر جراح بستگی دارد.