درمان انواع جوش و آکنه صورت و بدن

جوش‌ها یک مشکل شایع در پوست هستند که به عنوان آکنه شناخته می‌شوند. آکنه زمانی ایجاد می‌شود که منافذ پوست مسدود می‌شوند و چربی پوست درون پوست گیر می‌افتد. این مسدودیت باعث رشد باکتری‌ها و واکنش التهابی در پوست می‌شود. آکنه یک بیماری شایع پوستی است که با نقاط پر از چرک و کومودون مشخص می‌شود و معمولاً در مناطقی مانند صورت، گردن، کمر و سینه ایجاد می‌شود. این بیماری معمولاً در زمان بلوغ ایجاد می‌شود و شدت آن متفاوت است. برای درمان آکنه، روش‌های متعددی وجود دارد.

11

ابتلا به آکنه می‌تواند عزت نفس و جذابیت فرد را به شدت کاهش دهد و به همین دلیل است که بیشتر افراد مبتلا به آکنه به دنبال روش‌های درمانی برای از بین بردن آکنه و کاهش اسکار ناشی از آن هستند. متخصص کلینیک پوست و موی رازی بهترین روش درمانی برای از بین بردن آکنه را متناسب با شدت و نوع آن به شما پیشنهاد می‌دهد. روش‌های درمانی متعددی برای درمان مؤثر آکنه وجود دارد که شامل طیفی از داروهای خوراکی و کرم‌ها موضعی تا لایه‌برداری‌های شیمیایی، میکرودرم ، آبریژن و لیزر درمانی می‌شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره یا رزرو نوبت با شماره تلفن 02188334029 02188333259 تماس حاصل فرمایید.

[dopts id=”4″]

جهت بزرگنمایی کلیک نمائید

چگونه آکنه ایجاد می‌شود؟


17

ایجاد آکنه یک فرایند گسترده است که در سطح سلولی آغاز می‌شود. غدد چربی در پوست به صورت طبیعی چربی که به سبوم معروف است و باعث نرم شدن پوست می‌شود تولید می‌کنند. غدد چربی در افراد مبتلا به آکنه بیش‌فعال بوده و چربی زیادی تولید می‌کند که باعث انسداد منافذ پوست می‌شود. آکنه رمانی ایجاد می‌شد که فولیکول مو به وسیله چربی یا سلول‌های مرده پوستی پوشانده می‌شود. اگر منافذ بسته شده، به وسیله باکتری‌ها عفونی شوند، التهاب و تورم به وجود می‌آید.

انواع آکنه


18جوش‌های سر سفید

19جوش‌های سر سفید یکی از شایع‌ترین اشکال آکنه بوده و نشان‌دهنده باز بودن کومدون ها صورت و بدن است. جوش‌های سر سفید یک لایه پوستی نازک بوده که روی منفذ پوستی را پوشانده و سطح آن را مسدود می‌کند. از آنجا که چربی موجود در منفذ پوست در معرض اکسیژن قرار ندارد، سفید یا زرد می‌شود که رنگ طبیعی سبوم و گلبول‌های سفید مرده خون (چرک) است.

جوش‌های سرسیاه

20مانند جوش‌های سر سفید، جوش‌های سرسیاه هم در بخش کومودون ها طبقه‌بندی می‌شوند اما بر خلاف جوش‌های سر سفید که بسته هستند این جوش‌ها باز بوده و به همین دلیل ظاهر آنها سیاه می‌شود. سیاه شدن سر جوش زمانی اتفاق می‌افتد که باقیمانده فولیکول مو با اکسیژن ترکیب می‌شود. کومودون ها یکی دیگر از اشکال انسداد فولیکول مو (منافذ پوست) هستند.

پاپول ها

21این برجستگی‌های گنبدی شکل، قرمز یا صورتی رنگ هستند و از نظر سایز و شکل می‌توانند به اندازه سر یک سوزن تا نیم اینچ باشند. در این نوع از آکنه مایعی دیده نمی‌شود و چرکی در آنها وجود ندارد. این نوع جوش‌ها معمولاً بدون درد بوده مگر این که روی آنها خارانده شده یا کنده شوند؛ مانند همه جوش‌ها، پاپول ها نیز به دلیل افزایش چربی و باکتری در منافذ پوستی که به وسیله سلول‌های مرده پوست گیر افتاده‌اند ایجاد می‌شود. سیستم ایمنی بدن به وسیله گلبول‌های سفید با عفونت می‌جنگد و به همین دلیل پاپول ها به تدریج متورم می‌شوند.

پاسچول

22پاسچول زمانی شکل می‌گیرند که انسداد منافذ باعث گیر افتادن چربی و باکتری شده و گلبول‌های سفید برای مبازره با عفونت در این ناحیه جمع می‌شوند. چرک، تجمع سلول‌ها سفید مرده خون است. پاسچول ها حاوی چرک سفید یا زرد بوده و اطراف آنها قرمز است. هر چه تورم بیشتر شود، پاسچول قرمزتر و بزرگ‌تر می‌شود.

آکنه‌های ندولار و آکنه‌های کیستی

23درون جوش‌های عمیق، دردناک و بزرگ و آکنه‌های ندول و کیستی پر از خون و چرک است. آنها می‌توانند هفته‌ها یا حتی ماه‌ها در زیر سطح پوست باقی مانده در نهایت سفت شوند. این جوش‌ها، اسکارهای عمیقی به جا می‌گذارند. این جوش‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که باکتری و چربی در عمق منافذ پوست پخش شده و فولیکول‌های مجاور را عفونی کنند. ندول ها ممکن است سخت‌تر شده و تبدیل به کیست های عمیق شوند که اسکارهای عمیقی به جای می‌گذارند. ندولار های کیستی شدیدترین انواع جوش‌ها هستند.

علل ابتلا به آکنه


  • عوامل ژنتیکی
  • عوامل هورمونی با عث بوجود آمدن  جوش های هورمونی میگردند .
  • استرس
  • عوامل محیطی و عادات
  • رژیم غذایی و دارو

درمان


درمان‌های موضعی

جوش‌ها مشکل شایعی در پوست هستند که می‌توانند باعث ایجاد عفونت، التهاب و اسکار شوند. درمان جوش‌ها با داروهای ضد آکنه می‌تواند به کاهش تولید چربی، تسریع جایگزینی سلول‌های پوست، جنگ با عفونت‌های باکتریایی یا کاهش التهاب کمک کند و به پیشگیری از بروز اسکار کمک می‌کند. در ادامه به برخی از داروهای موضعی و خوراکی برای درمان جوش‌ها اشاره می‌شود.

داروهای موضعی:

  • رتینوید: این داروها از ویتامین A مشتق شده و حاوی ترتینوئین، آداپالن و تازاروتن هستند. با جلوگیری از مسدود شدن فولیکول‌های مو، این داروها موثر در کاهش تولید چربی هستند.
  • آنتی‌بیوتیک: این نوع از داروها با از بین بردن باکتری‌های اضافی پوست و کاهش قرمزی جوش‌ها مؤثر هستند.
  • داپزون (اکزون): این ژل در ترکیب با رتینویدهای موضعی بسیار مؤثر است.

داروهای خوراکی

  • آنتی‌بیوتیک‌ها: برای درمان آکنه‌های متوسط تا شدید، آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی مثل تتراسایکلین مانند ماینوکسایلین و داکسی سایکلین باید مورد استفاده قرار گیرند.
  • داروهای ترکیبی ضدبارداری خوراکی: این داروها برای خانم‌ها و دختران جوان مفید هستند.
  • عامل‌های ضد آندروژن: این داروها با انسداد اثر هورمون آندروژن در غدد چربی کار می‌کنند.
  • ایزوترتینوئین: این دارو برای افراد مبتلا به آکنه شدید تجویز می‌شود و یک داروی قوی برای درمان جوش‌هایی است که درمان‌های دیگر برای آنها مؤثر نبوده است.

در هر صورت، قبل از استفاده از هر نوع دارو، بهتر است با متخصص پوست مشورت کنید.

درمان

متخصصان پوست از ابزار و روش‌های ویژه برای درمان جوش‌های سر سیاه و سر سفید (کومدون‌ها) که با استفاده از داروهای موضعی قابل درمان نیستند، استفاده می‌کنند. این روش‌ها ممکن است باعث ایجاد اسکار شوند. در زیر به برخی از روش‌های درمانی برای جوش‌های سر سیاه و سر سفید اشاره می‌شود.

 

24

  • تزریق آستروئید: ضایعات کیستی و ندولار می‌توانند با تزریق مستقیم آستروئید درمان شوند. این روش باعث کاهش تورم جوش می‌شود و بهبودی آکنه‌های عمیق بلافاصله پس از تزریق آغاز می‌شود. با این روش، نیازی به تخلیه جوش نیست و ظاهر پوست بهبود می‌یابد.
  • لایه‌برداری شیمیایی: در این روش، با استفاده مکرر از محلول‌های شیمیایی مانند هیالورانیک اسید، پوست پوسته‌پوسته‌شده و لایه‌ای از آن برداشته می‌شود. پس از انجام این درمان، پوست جدید جایگزین می‌شود. لایه‌برداری شیمیایی علاوه بر این که به عنوان یک عامل ضدالتهابی و ضد باکتریایی عمل می‌کند، تولید چربی و تورم را کاهش داده و منافذ بسته را تمیز می‌کند. این روش نیز از بروز جوش در آینده جلوگیری می‌کند.

به طور کلی، انتخاب روش درمانی مناسب بر اساس نوع جوش، وضعیت پوست و توصیه‌های متخصص پوست صورت می‌گیرد. در هر صورت، قبل از انجام هرگونه روش درمانی، مشورت با یک متخصص پوست توصیه می‌شود.

25درمان اسکار یا جای جوش


از روش های درمانی محتلفی برای درمان جای جوش و آکنه از جمله ژل‌ها، لایه برداری، میکرودرم، هیدرودرم آبریژن و … بهره گرفته می شود. در ادامه تعدادی از این روش ها توضیح داده شده است.

ژل‌ها و پرکننده‌های بافت نرم

تزریق ژل‌های بافت نرم مانند کلاژن یا چربی در زیر پوست می‌تواند به رفع جای جوش کمک کرده و باعث کشیده شدن پوست شود. با این کار جای جوش‌های روی پوست کمتر جلب توجه می‌کنند. نتایج این روش‌های درمانی موقتی است بنابراین این نوع از تزریق‌های باید در دوره‌های زمانی معینی تجدید شوند.

لایه‌برداری شیمیایی

اسیدهای قوی مانند اسید سالسیلیک برای برداشتن لایه رویی پوست و کاهش عمق جای جوش به کار برده می‌شود.

26

میکرودرم ابریژن

این روش معمولاً برای اسکارهای شدید به کار برده می‌شود. در این روش لایه سطحی پوست با چرخاندن یک برس که سلول‌های سطحی پوست را تخریب کرده و برمی‌دارد، برداشته می‌شود و در نتیجه منافذ مسدود می‌شوند. با به کار بردن این روش، سلول‌های زنده جدید سالم شروع به رشد می‌کنند. لایه اپیدرمال پوست جوان شده و ظاهر پوست شاداب‌تر می‌شود.

27

لیزر درمانی

در روش لیزر درمانی از لیزر برای بهبود ظاهر پوست استفاده می‌شود.

28

نور درمانی

منابع نور پالسی لیزری خاص و تجهیزات رادیو فرکانسی که به اپیدرم آسیب نمی‌رساند می‌تواند برای درمان اسکار یا جای جوش به کار برده شود. این روش درمانی درم را گرم کرده و باعث شکل‌گیری پوست جدید می‌شود. پس از انجام چند جلسه درمان، جای جوش‌ها کمتر جلب توجه می‌کنند. زمانی بهبودی پس از به کار بردن این روش درمانی کمتر از سایر روش‌های درمانی است؛ اما این عمل باید به طور مکرر تکرار شده و نتایج حاصل از آن ظریف و جزئی است.

29

عمل جراحی پوست

در روش‌های جراحی جزئی که به آن برش پانچ گفته می‌شود، پزشک شکاف کوچک روی جای جوش ایجاد کرده و سوراخ ناشی از اسکار به جامانده را بخیه کرده یا پیوند می‌دهد.

پیشگیری از ابتلا به آکنه


شما با رعایت نکات زیر می‌توانید از ابتلا به آکنه پیشگیری کنید:

  • محل‌های مستعد آکنه را فقط دو مرتبه در روز بشورید
  • از کرم‌ها یا ژل‌های ضد آکنه بدون نیاز به نسخه پزشک برای کمک به خشک کردن چربی اضافی پوست استفاده کنید.
  • از لوازم آرایشی بدون چربی استفاده کنید
  • قبل از خواب آرایش خود را پاک کنید
  • لباس‌های راحت و گشاد بپوشید
  • پس از انجام فعالیت‌های شدید حمام کنید
  • از دست‌کاری و لمس نواحی مبتلا به آکنه پرهیز کنید.

آخرین مقالات

مشاوره رایگان شبانه روزی