پیلینگ یا لایهبرداری پوست صورت به فرایندی اطلاق میشود که در آن برخی مواد شیمیایی باعث پوستهپوسته شدن قسمتهای آسیبدیده پوست میشود. روش پیلینگ پوست سبب بهبودی ظاهر پوست صورت میگردد. لایهبرداری باعث برداشته شدن سطح خارجی پوست و ظاهر شدن پوست جدیدتر و جوانتر میشود.
لایهبرداری شیمیایی چیست؟
لایه برداری شیمیایی شامل استفاده از ترکیبات شیمیایی در سطح پوست جهت از بین بردن خارجیترین لایه آن است. میزان پوست برداشته شده در این فرایند به نوع مواد شیمیایی استفاده شده، قدرت آن و مدت زمانی که بر روی پوست استفاده شده است بستگی دارد.
مزایا
- بازگردانی جوانی و طراوت به پوست
- کاهش منافذ باز و بزرگ شده پوست
- بهبودی بافت پوست
- روشنتر شدن رنگ پوست
- صاف و هموار کردن پوست
- اثرگذاری طولانی مدت بر پوست
- فرایندی سریع
متقاضیان انجام لایهبرداری شیمیایی
اگر هر کدام از مشکلات و نگرانیهایی که در ادامه به آن اشاره شده است را دارا هستید میتوانید برای رفع آنها از لایهبرداری شیمیایی استفاده کنید.
- پوست خشک
- پوست چرب
- جوش و آکنه
- جای جوش
- چینوچروک صورت
- تجمع رنگدانهها در پوست
- آسیب ناشی از نور خورشید
- پوست کدر و مرده
انواع
لایه برداری سطحی یا سبک
لایهبرداری سطحی یا سبک، نوعی ملایمتر از لایهبرداری است که به طور عمده لایه بالایی پوست را که به عنوان پوست بیرونی شناخته میشود، حذف میکند و باعث میشود پوست روشنتر، صافتر و هموارتر به نظر برسد. این نوع لایهبرداری میتواند چینوچروک، آسیبهای نور خورشید، جای جوش و اسکار، لکههای ناشی از بالا رفتن سن، خشکی و پوستهپوسته شدن پوست را رفع کند. معمولاً از اسیدهای هیدروکسی آلفا یا هیدروکسی بتا مانند اسیدگلیکولیک، اسید لاکتیک و اسید سالیسیلیک استفاده میشود. این نوع لایهبرداری از ذرات فعال برای نفوذ در پوست و رساندن آنتیاکسیدان و ویتامینها به عمق پوست جهت تحریک پوست به ساختن سلولهای جدید و رشد سریعتر، قویتر و سالمتر استفاده میکند. معمولاً یک دوره 6 تا 10 جلسهای برای بهدست آوردن نتایج مطلوب توصیه میشود. لایهبرداری سطحی معمولاً باعث ناراحتی و درد نمیشود، اما بیمار ممکن است قدری احساس سوزش در قسمتهای تحت درمان داشته باشد. پوست ممکن است پس از این روش قدری صورتیرنگ شود یا کمی پوستهپوسته گردد، اما این موارد میتوانند با استفاده از آرایش پنهان شوند.
لایهبرداری با عمق متوسط
لایهبرداری با عمق متوسط در مقایسه با لایهبرداری سطحی نتایج بهتری ارائه میدهد. این نوع درمان معمولاً با استفاده از اسید تری کلرواستیک (TCA) انجام میشود و به طور عمیقتر در پوست نفوذ کرده و میتواند برای درمان آفتابسوختگی، تجمع رنگدانهها و چین و چروک مورد استفاده قرار بگیرد. اما نکته منفی این روش، طولانیتر بودن دوره بهبودی و وجود عوارض بیشتر است. در طول مدت درمان، ممکن است با ناراحتیهای بیشتری مانند سوختگی و سوزش مواجه شوید.
لایهبرداری عمیق
لایهبرداری عمیق، قویترین نوع لایهبرداری شیمیایی است. با انجام این روش به نتایج بسیار چشمگیری در رفع آفتابسوختگی، رفع جای زخم و رفع چینوچروکهای عمیق دست خواهید یافت. البته پس از انجام این روش انتظار مشاهده جای زخم در مناطق تحت درمان را داشته باشید. در لایهبرداری عمیق از اسید کربولیک (پیلینگ فنول) یا TCA قوی جهت نفوذ به لایههای عمیقتر یا لایه درمال پوست استفاده میشود. این روش درمانی دردناک بوده و بهبودی کامل آنها ماهها طول میکشد.
روش درمان
روش درمان با توجه به نوع لایهبرداری شیمیایی انتخاب شده متفاوت است. ابتدا پوست توسط یک ماده شیمیایی فاقد چربی شسته میشود تا اطمینان حاصل شود هیچ چربی بر روی پوست وجود نداشته باشد. سپس ماده شیمیایی به مدت 3 تا 5 دقیقه بر روی پوست قرار داده میشود. بیشتر بیماران در این دقایق قدری احساس سوزش در پوست خواهند داشت که موقتی بوده و پس از چند دقیقه از بین میرود. برخی از انواع مواد پیلینگ خود خنثی بوده و به مدت 2 تا 4 ساعت بر روی پوست بیمار قرار داده میشوند.
بهبودی
زمان بهبودی پس از لایهبرداری پوست، به وابستگی از نوع و قدرت این روش متفاوت است. معمولاً پس از انجام لایهبرداری، پوست سفت و قرمز میشود و پوستهپوسته شدن نمایان است. با استفاده از مرطوبکننده، این پوستهپوسته شدن کنترل میشود. معمولاً لایهبرداری بین 3 تا 5 روز طول میکشد و در این مدت و پس از آن، استفاده از پاککنندههای ملایم، مرطوبکنندهها و کرم ضدآفتاب بسیار مهم است و باعث کمک به بهبودی بهتر و سریعتر پوست میشود. پس از انجام لایهبرداری، میتوانید به فعالیتهای عادی روزمره خود ادامه دهید، اما بهتر است به مدت 2 تا 3 روز از فعالیتهای زیاد و تعریق شدید خودداری کنید. همچنین، پوست درمان شده نباید در معرض نور آفتاب یا گرمای شدید قرار گیرد، زیرا ممکن است باعث بروز تورم، قرمزی و در لایهبرداریهای عمیق باعث بروز تاول در زیر پوست شود. لایههای پوست باید به طور طبیعی برداشته و جدا شوند و از دستکاری و برداشتن لایههای پوستهپوسته شده پوست خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث ایجاد لکه و جای زخم گردد. همچنین، استفاده از پمادهای تجویزشده برای 3 تا 5 روز پس از انجام لایهبرداری ممنوع است.
چه تعداد جلسه لایهبرداری مورد نیاز است؟
تعداد جلسات لایهبرداری و میزان آن به شدت وضعیت پوست بستگی دارد. به طور کلی جلسات لایهبرداری شیمیایی هر دو تا سه هفته انجام میشود و تا زمانی که نتیجه دلخواه حاصل شود ادامه پیدا میکند. سپس لایهبرداری نگهداشت نتیجه، ماهی یکبار انجام میشود.
نتیجه تا چه مدتی ماندگار است؟
با محافظت صحیح از پوست در مقابل نور خورشید نتیجه لایهب رداری پوست تا ماهها و حتی سالها ماندگار خواهد بود. این مسئله به عمق لایهبرداری انجام شده نیز بستگی دارد. لایهبرداریهای عمیقتر نتایج ماندگارتری را در پی خواهد داشت.
خطرات و عوارض احتمالی
- تجمع رنگدانهها (لکههای قهوهایرنگ بر روی پوست)
- پوست قرمز و برافروخته
- ناهموار بودن پوست
هزینه
هزینه انجام لایهبرداری پوست متغیر بوده و با توجه به کلینیکی که درمان در آن انجام میشود، نوع لایهبرداری (هزینه انجام لایهبرداریهای عمیق بیشتر از لایهبرداریهای سطحی است) و دستمزد متخصص بستگی دارد.