میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ دو روش محبوب برای درمان مشکلات پوستی و بهبود ظاهر آن هستند.
این دو روش، میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ، از جمله روشهای متداول برای بهبود عارضههای پوستی استفاده میشوند. هر دو این روشها با استفاده از تکنیکهای مختلف، به بهبود و تغییر پوست کمک میکنند. جلسات درمانی با استفاده از میکرودرم و میکرونیدلینگ معمولاً مدت زمانی بین چند دقیقه تا یک ساعت طول میکشد. دوره بازسازی پس از این درمانها بسیار کوتاه است و گاهی اوقات اصلاً نیازی به استراحت پس از آنها نیست. با این حال، برای دستیابی به نتایج مطلوب، ممکن است نیاز باشد که درمان را چندین بار تکرار کنید.
از آنجایی که میکرودرم بر روی لایه فوقانی پوست اعمال میشود در حالی که میکرونیدلینگ زیر پوست انجام میشود، اغلب میتوان گفت که میکرودرم از لحاظ ایمنی، نسبت به میکرونیدلینگ، مطمئنتر است. هر دو این روشها باید توسط یک متخصص ماهر و با تجربه انجام شوند. استفاده از دستگاههای میکرودرم و میکرونیدلینگ خانگی توصیه نمیشود.
در این مقاله، شما با تفاوتهای میکرونیدلینگ و میکرودرم، اعمال، روش انجام و نتایج مورد انتظار هر یک از این روشها آشنا خواهید شد.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن گونهای از درم ابریژن و درمان جوانسازی پوست است که به منظور لایهبرداری و زدودن سلولهای مرده و آسیب دیده از لایه فوقانی پوست انجام میشود. میکرودرم ابریژن را میتوان بر روی صورت و بدن انجام داد.
پزشکان میکرودرم ابریژن را برای درمان عارضههای زیر توصیه میکنند:
- اسکار آکنه
- یکنواخت نبودن رنگ پوست (هیپرپیگمانتاسیون)
- لکههای ناشی از آفتاب سوختگی (ملاسما)
- لکههای پیری
- تیره و بدرنگ شدن پوست
میکرودرم ابریژن چگونه انجام میشود؟
میکرودرم ابریژن یک روش ملایم برای بهبود و صاف کردن پوست است که میتوان آن را به عنوان جایگزینی برای سنبادهزدن پوست در نظر گرفت. در این روش، از دستگاه خاصی با سر زبر استفاده میشود تا لایه فوقانی پوست را بردارد.
دستگاههای میکرودرم میتوانند دارای سری الماسی باشند یا از ذرات ساینده یا کریستالهای بسیار کوچکی استفاده کنند تا پوست را صاف و براق کنند. برخی از این دستگاهها مجهز به دستگاه خلأ داخلی هستند که ذرات زدوده شده را از روی پوست جمعآوری میکند.
بعضی از بیماران در حین درمان میکرودرم نتایج مثبتی را مشاهده میکنند، مانند صاف شدن پوست و درخشان شدن آن. با این حال، برای دستیابی به نتایج دائمی، باید این روش را چندین بار تکرار کرد. همچنین، پوست به مرور زمان تغییر میکند و به همین دلیل، لازم است که بعد از اتمام درمان اولیه، میکرودرم را به صورت دورهای تکرار کنید تا نتایج به دست آمده حفظ شود.
دستگاههای میکرودرم خانگی نسبت به دستگاههای حرفهای که در مطب متخصصین پوست استفاده میشوند، ضعیفتر هستند. با این حال، با توجه به این که هر بار فقط لایه بسیار نازکی از پوست برداشته میشود، بیماران باید درمان را چند بار تکرار کنند.
دوران نقاهت پس از میکرودرم
میکرودرم ابریژن درمانی غیرتهاجمی و بدون درد است که دوران نقاهت پس از آن بسیار کوتاه است و اکثر بیماران نیازی به استراحت کردن پس از درمان ندارند.
احتمال بروز عوارض جانبی زیر پس از میکرودرم وجود دارد:
- سرخ شدن پوست
- سوزش خفیف پوست
- حساسیت به لمس
عوارض زیر نیز به ندرت پس از میکرودرم گزارش شده است:
- عفونت
- خونریزی
- پوسته پوسته شدن
- جوش زدن
فاصله بین جلسات میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن را میتوان فقط یک بار انجام داد، اما میکرودرم زمانی بیشترین اثر را دارد، که به طور مداوم از آن به عنوان درمان جوانسازی استفاده کنید. در ابتدا میتوانید میکرودرم را هفتهای یک بار انجام بدهید تا به نتایج دلخواهتان برسید. پس از آن میتوانید درمان را ماهی یک یا دو بار تکرار کنید تا صورتتان همچنان جوان و شاداب بماند.
میکرونیدلینگ
درمان میکرونیدلینگ را میتوان بر روی نقاط زیر انجام داد:
- صورت
- پوست سر
- بدن
میکرونیدلینگ نسبت به میکرودرم درمان جدیدتری است و با اصطلاحات زیر نیز از آن یاد میشود:
- سوزن زدن پوست
- درمان القای کلاژن
- القای کلاژن زیرپوستی
از آنجایی که میکرونیدلینگ درمان جدیدتری است، اطلاعات کمتری درباره مزایا و عوارض آن در دست است. به همین دلیل باید پژوهشهای بیشتری درباره اثرات تکرار درمان میکرونیدلینگ انجام شود.
میکرونیدلینگ برای درمان مشکلات پوستی زیر مفید است:
- چین و چروکها و خطوط ریز روی پوست
- بزرگ بودن منافذ پوست
- اسکار
- آکنه اسکار
- یکدست نبودن بافت پوست
- ترکهای پوستی
- لکههای قهوهای و هیپرپیگمانتاسیون
درمان میکرونیدلینگ چگونه انجام میشود
میکرونیدلینگ پوست را تحریک میکند تا خودش را ترمیم کند. میکرونیدلینگ باعث میشود که پوست کلاژن یا بافت ارتجاعی بیشتری تولید کند. کلاژن به صاف و ضخیم شدن پوست کمک میکند و چین و چروکها و خطوط ریز روی پوست را پر میکند.
متخصص پوست سوراخهای بسیار ریزی را با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف روی پوست ایجاد میکند؛ طول این سوزنها 0.5 تا 3 میلیمتر است.
درمارولر ابزار استانداردی برای درمان میکرونیدلینگ است. درمارولر چرخ کوچکی است که چند ردیف سوزن ظریف دورتادور آن تعبیه شده است. وقتی متخصص درمارولر را روی پوست میچرخاند، بیش از 250 سوراخ بسیار ریز در هر سانتیمتر مربع از پوست ایجاد میشود.
برخی پزشکان از دستگاه میکرونیدلینگ استفاده میکنند، سری این دستگاه مانند دستگاه تاتو است. همانطور که متخصص دستگاه را روی پوست حرکت میدهد، سری دستگاه سوزنها را جلو و عقب میبرد. چون میکرونیدلینگ کمی دردناک است، کرم بیحسی قبل از درمان روی پوست زده میشود.
داروها و درمانهای مورد استفاده همراه با میکرونیدلینگ
متخصص پوست سرم یا کرمهای تهیه شده از ویتامین C، ویتامین E و ویتامین A را پس از میکرونیدلینگ روی پوست میزند.
بعضی دستگاههای میکرونیدلینگ مجهز به منبع لیزر هستند که پوست را تحریک به تولید کلاژن بیشتر میکند. همچنین میتوان درمان میکرونیدلینگ را در کنار لایهبرداری با مواد شیمیایی انجام داد.
دوران نقاهت بعد از میکرونیدلینگ
دوران نقاهت بعد از میکرونیدلینگ به عمق فرورفتن سوزنها در پوست بستگی دارد. چند روز طول میکشد تا پوست به وضعیت عادی برگردد. شایعترین عوارض بعد از میکرونیدلینگ عبارت است از:
- سرخ شدن پوست
- ورم
- خونریزی
- ترشح
- پوسته پوسته شدن
- کبودی (شیوع کمتر)
- جوش زدن (شیوع کمتر)
تعداد جلسات درمان میکرونیدلینگ
تفاوت میان میکرونیدلینگ و میکرودرم در این است که مزایای میکرونیدلینگ تا چند هفته تا چند ماه بعد از درمان مشخص نمیشود. این تأخیر در ظاهر شدن نتایج میکرونیدلینگ به دلیل زمانی است که برای رشد کلاژن جدید نیاز است که سه تا شش ماه زمان میبرد. همچنین، ممکن است لازم باشد که درمان را برای دستیابی به نتایج قابل مشاهده، بیش از یک بار تکرار کنید.
یک مطالعه نشان میدهد که تأثیر یک تا چهار جلسه میکرونیدلینگ در بهبود خصوصیت ارتجاعی و افزایش ضخامت پوست بیشتر از استفاده از سرم یا کرم به تنهایی است. همچنین، مشخص شد که اثر میکرونیدلینگ در صورت استفاده همزمان از ویتامین آ و ث، افزایش مییابد. این نتایج امیدوارکننده است، اما برای تأیید دستیابی به نتایج مشابه در تمام بیماران، نیاز به انجام پژوهشهای بیشتر است.
برای درمان آکنههای اسکار و جوانسازی پوست، معمولاً نیاز به 5 تا 8 جلسه میکرونیدلینگ است.
برای رفع ترکهای پوستی، از بین بردن اسکارهای کلوئیدی یا گوشت اضافی و جای زخم جراحی، معمولاً نیاز به بیش از 8 تا 10 جلسه درمان میکرونیدلینگ در فواصل 5 تا 6 هفتهای است. اگر پوست آسیب شدیدی دیده باشد، توصیه میشود که فواصل بین جلسات بیشتر شود تا پوست در این مدت فرصت بهبود یابد و از تحریک بیش از حد پوست جلوگیری شود. اگر عمر اسکار یا ترک پوستی 6 ماه یا کمتر باشد، کمتر بودن فواصل بین جلسات درمان اشکالی ندارد.
آمادگی قبل از میکرونیدلینگ
از بیماران خواسته میشود که مصرف رتین آ، رتینول، کرمهای ویتامین آ و داروهای موضعی دیگر را از 3 ـ 5 روز قبل از درمان قطع کنند. همچنین لازم است که بیماران هر روز از ضدآفتاب و فرآوردههای موضعی خانگی مناسب برای مراقبت از پوستشان استفاده کنند.
مراقبت بعد از درمان
مراقبت بعد از درمان میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ مانند هم است. البته دوران بهبود بعد از میکرونیدلینگ کمی طولانیتر است.
- صورتتان را چند ساعت بعد از درمان یا قبل از خوابیدن بشویید و از پاک کنندههای ملایم استفاده کنید. صورت را به آرامی با آب ولرم ماساژ بدهید و سرم و خون خشک شده را از روی صورت پاک کنید، میتوانید صورتتان را زیر دوش و حین استحمام به راحتی ماساژ بدهید و بشویید.
- به این ترتیب پوستتان وضعیت بهتری پیدا میکند و سرم HydraFirm که بعداً روی صورت میزنید، بهتر جذب میشود.
- 12 ـ 72 ساعت بعد از درمان میتوانید از لوازم آرایشی معدنی استفاده کنید، در عین حال همچنان باید از پاک کننده ملایم، سرم هیالورونیک اسید و ضدآفتاب فیزیکی با SPF 25 یا بالاتر استفاده کنید. اگر درمان تهاجمیتری روی صورت انجام شده باشد، پزشک دستور میدهد بالم ترمیم کننده و پوشاننده قویتری مصرف کنید.
- 48 ـ 72 ساعت پس از درمان میتوانید برنامه همیشگی مراقبت از پوستتان را از سر بگیرید. مصرف فرآوردههای حاوی رتینول برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن توصیه میشود.
- استفاده از تونرهای الکلی به مدت 10 ـ 14 روز بعد از درمان ممنوع است و باید سعی کنید که زیر نور آفتاب شدید قرار نگیرید.
- در صورت لزوم از کمپرس سرد استفاده کنید.
- از پاک کننده ملایمی که پزشک توصیه کرده است، استفاده کنید.
- کرمهای دارویی تجویز شده توسط پزشک را طبق دستور مصرف کنید.
- تمام داروهای تجویز شده را طبق دستور مصرف کنید.
نبایدهای پس از میکرونیدلینگ و میکرودرم
برای این که پس از میکرونیدلینگ و میکرودرم، محیط مناسبی برای التیام پوست فراهم شود، توصیههای زیر را جدی بگیرید:
- حداقل تا دو ساعت بعد از درمان از آلفا هیدروکسی اسیدها، بتا هیدروکسی اسید، رتینول (ویتامین آ)، ویتامین ث (در فرمولاسیونهای با pH پایین) یا هر مادهای که به عنوان فرآورده “فعال” مراقبت از پوست در نظر گرفته میشود، استفاده نکنید.
- به مدت 24 ساعت زیر تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرید. حمام آفتاب بعد از درمان ممنوع است.
- حداقل تا 24 ساعت بعد از درمان شنا نکنید.
- هر گونه ورزش یا فعالیت بدنی سنگین تا 24 ساعت بعد از درمان ممنوع است. تعریق و محیط باشگاه که مملو از باکتری است، برای پوست در حال التیام مضر است و ممکن است باعث بروز واکنشهای شدید شود.
- به صورتتان دست نزنید.
- از استحمام با آب داغ یا دراز کشیدن در وان و خیس کردن پوست خودداری کنید.
- از پاک کنندههای قوی استفاده نکنید.
- از داروهای ضدجوش و آکنه استفاده نکنید.
- از مصرف مرطوب کنندههای معطر خودداری کنید.
- آرایش نکنید.
- از کرمها یا لایهبردارهای شیمیایی استفاده نکنید.
متقاضی ایدهآل درمان
متقاضی ایدهآل درمان میکرودرم و میکرونیدلینگ فرد بزرگسال یا نوجوان سالمی است که نقصها یا عارضههای پوستی خفیفی دارد و انتظاری منطقی و واقعبینانه از مزایا و محدودیتهای درمان دارد. میکرونیدلینگ و میکرودرم درمانهای موثری برای آسیبهای ناشی از آفتاب، باد و آب و هوای نامساعد، پیری پوست و طیف وسیعی از مشکلات پوستی مختلف به شمار میآیند. محدودیتهایی که درباره سن و رنگ پوست بیماران در بعضی درمانهای زیبایی وجود دارد، مانعی برای انجام دادن درمانهای میکرونیدلینگ و میکرودرم به شمار نمیآید.
موارد منع انجام درمان
ابتلا به بعضی بیماریها عوارضی مانند عفونت منتشر را به دنبال دارد. انجام میکرودرم و میکرونیدلینگ در شرایط زیر توصیه نمیشود:
- وجود زخم و جراحت باز
- تبخال
- عفونت پوست
- آکنه فعال
- زگیل
- اگزما
- پسوریازیس
- مشکلات عروقی
- لوپوس
- دیابت کنترل نشده
لیزردرمانی پوست تیره
میکرودرم و میکرونیدلینگ درمانهای ایمنی برای رنگ پوستهای مختلف به شمار میآیند. اما درمان ترکیبی میکرونیدلینگ و لیزر برای افراد با پوست تیره مناسب نیست، چون ممکن است لیزر پوست تیره را بسوزاند.
بارداری
درمان میکرونیدلینگ و میکرودرم در دوران بارداری یا شیردهی توصیه نمیشود، چون تغییرات هورمونی این دورانها میتواند بر پوست اثر بگذارد.
تغییرات پوستی مانند آکنه، ملاسما و هیپرپیگمانتاسیون ممکن است خودبه خود برطرف شود. به علاوه بارداری پوست را حساستر میکند.
مقایسه هزینه میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ
هزینه درمان تابعی از موارد زیر است:
- ناحیه در نظر گرفته شده برای درمان
- تعداد جلسات درمان
- حقالزحمه متخصص
- درمانهای ترکیبی
جدول مقایسه میکرودرم ابریژن و میکرونیدلینگ
درمان |
میکرودرم ابریژن |
میکرونیدلینگ |
روش |
لایهبرداری |
تحریک تولید کلاژن |
کاربردها |
رفع چین و چروک و خطوط ریز روی پوست، پیگمانتاسیون، اسکار |
رفع چین و چروک و خطوط ریز روی پوست، پیگمانتاسیون، اسکار، ترکهای پوستی |
موارد عدم استعمال |
در دوران بارداری و شیردهی، پوست آفتاب سوخته، ابتلا به آلرژی یا عارضههای التهابی پوست، بیماران مبتلا به دیابت |
در دوران بارداری و شیردهی، پوست آفتاب سوخته، ابتلا به آلرژی یا عارضههای التهابی پوست، بیماران مبتلا به دیابت |
آمادگی قبل از درمان |
استفاده نکردن از فرآوردههای برنزه کننده، لایهبردارها، کرمهای حاوی رتینوئید، پاک کنندههای قوی، لوسیونها و پاک کنندههای روغنی |
استفاده نکردن از فرآوردههای برنزه کننده، لایهبردارها، کرمهای حاوی رتینوئید، پاک کنندههای قوی. قبل از درمان از کرم بیحس کننده استفاده کنید. |
مراقبت بعد از درمان |
کمپرس سرد، ژل آلوئهورا |
کمپرس سرد، ژل آلوئهورا، پماد آنتی باکتریال، داروهای ضدالتهابی |